Eulexovi eksperti za forenziku iz Odjeljenja za sudsku medicinu (OSM) ekshumirali su posmrtne ostatke pet osoba iz neobilježenog mjesta na groblju u Đakovici. Sumnja se da su pojedinci žrtve konflikta na Kosovu.

Na osnovu informacija koje su dobijene od javnosti, o pronalaženju posmrtnih ostataka jedne osobe na groblju u Đakovici, jedna ekipa Eulexovih eksperata za forenziku poslata je da ekshumira te posmrtne ostatke i na toj lokaciji sprovede opširniju procjenu.
 
Prema Alanu Robinsonu, jednom od rukovodilaca OSM, ovo predstavlja dobru ilustraciju učestvovanja civilnog društva u potrazi za nestalima.
 
“Oni su otkopavali jedan grob u kojem su pronašli posmrtne ostatke, i na osnovu informacija koje su nam dali mi smo sproveli ovu operaciju koja je rezultovala ekshumacijom posmrtnih ostataka pet pojedinaca”, rekao je Robinson, naglašavajući koliko su tačne informacije bitne za pronalaženje nestalih osoba.
 
Posmrtni ostaci su transportovani u OSM u Prištini, gdje će otpočeti postupak  identifikacije koji će sprovesti Eulexovi eksperti za forenziku kombinacijom analize DNK i forenzičko-antropološke analize.
 
Ova ekshumacija je, pored toga, predstavljala dobru priliku da nastavimo da podučavamo novoosnovanu lokalnu ekipu za ekshumaciju. Članovi lokalne ekipe OSM iz Ministarstva za pravosuđe su aktivno učestvovali u operaciji, pod nadzorom Eulexovog forenzičkog antropologa.
 
Komisija vlade Kosova za nestala lica je tokom cijelog postupka bila informisana, a ekshumaciji su, kao i obično, prisustvovali predstavnici ove komisije.
 
Eulexovi forenzički eksperti iz OSM planiraju da tokom narednih sedmica,  između ostalih lokacija, izvedu operacije na terenu u Đakovici, Mitrovici i Vučitrnu.
 
Od kada su se stručnjaci Eulexa pridružili OSM decembra 2008. godine, ovo odjeljenje je sprovelo više od 290 terenskih operacija. Pronađeni su posmrtni ostaci više od 150  nestalih lica.