Međunarodna zajednica će ostati na Kosovu prilično dugo jer je “ovo krhka, namlađa država nastala na prostorima bivše Jugoslavije sa velikim diskontinuitetom”, kazao je Azem Vllasi gostujući u emisiji “Slobodno Srpski”.

“Kosovo je na neki način po definiciji projekta Martyja Ahtisarija nezavisna država sa pojačanim međunarodnim prisustvom. Pitanje je samo, koliko će dugo taj proces trajati i koliko će brzo imati potrebe za sve manjim brojem stranaca, a da se sve više osposobe domaće institucije? Tako da niko ne može da predvidi.”

Vllasi smatra da predstavnici kosovskih institucija i narod nisu sposobni da upravljaju Kosovom, ali kako ističe “loše je što  vas neko sa strane, kao štake invalidu, podupire. Dakle, stranci su nama potrebni, ali neću da kažem da su kao nužno zlo, ali još su nam potrebni.”

Poruke Philipha Gordona kosovskim vlastima, Vllasi ocjenjuje kao pozitivne, uprkos Gordonovom upozorenju da se na Kosovu moraju suzbiti krminal i korupcija.

“Tačno je da mi živimo u ovoj sredini i svi vidimo da smo još suočeni sa organizovanim kriminalom, sa mnogim negativnim tendencijama koje vrebaju da uguše ovu mladu državu i njene institucije.”

Prema njegovoj ocjeni, Amerika tretira Kosovo kao projekat koji je forsirala, ali istovremeno ne iskazuje antisrpsko raspoloženje već će kao prijatelj Srbije i kao velika sila pomoći Srbiji na putu ka evropskim integracijama.

Govoreći o istrazi o trgovini oraganima i izvještaju Dicka Martyja, Vllasi kaže da je pozitivno to što su kosovske institucije na čelu sa premijerom Thaçijem, koji je, kako je rekao involviran u to, ne prave smetnje već smatraju da će istraga pozitivno uticati na imidž Kosova.

/radiokim/