Do 31. oktobra ove godine asfaltiraće se dionica autoputa Ibrahim Rugova u dužini od 34 km od Vrbnice do Suve Reke. Radanici, uglavnom, zadovoljni i tvrde da su ispunjena obećanja i Vlade Kosova i izvođača – američko-turskog konzorcijuma Bentel&Enka.

Nastavljeno je asfaltiranje autoputa Vrbnica - Merdare na dijelu koji prolazi kroz prizrenski region, gdje se radovi i izvode. Zvaničnici Vlade Kosova, ali i predstavnici američko-turskog konzorcijuma Bentel&Enka obećali su da će prvih 34 kilometra do Suve Reke biti asfaltiran do 31. oktobra ove godine.
 
Radnici ovog konzorcijuma, uglavnom lokalno stanovništvo, kažu da radovi teku normalno i po njima nema ni jednog problema. Neki od njih kažu da su ispunjena obećanja dobijena od strane Vlada Kosova i porastao je broj domaćih radnika.
 
“Mi radimo drenažu. Radovi teku normalno i regularlno, problema nemamo”
 
“Bentel&Enka je ispunila sve uslove i sva obećanja koja smo dobili od strane Vlade Kosova. Dobro nam je i počeli su sa povećanim intenzitetom da angažuju nove  radnike”
 
Portparol konzorcijuma Bentel&Enka -  Ejlja Ruci kaze da se sa istim intenzitetom radi svaki segment autoputa.
 
“Majske kiše za nas su bile neplanirane zato smo više radili na sekciji tri, ali vjerujem da ćemo dostići izgubljeno i ovu trasu završiti tokom ove godine, tačnije do 31. oktobra. To će biti čak 11 mjeseci prije roka jer radimo svaki dan”.
 
Ejlja Ruci kaže da će se automobili prikljucivati na autoput odmah nakon Dulja.
 
“Od Morine do Suve Reke ima 34 kilometara. Kako bi se vozači priključivali na autoput od Suve Reke izgradićemo još četiri kilometra četvrte sekcije. Mi ćemo, dakle, ove godine završiti prvu, drugi treću i jedan dio  četvrte sekcije, odmah iza Dulja”
 
Građani prizrenske opštine, pogotovu iz oblasti oko Žura i granice sa Albanijom, Podrimlja, ali i zaapdno od magistralnog puta koji vodi ka Prištini, svakodnevno se suočaavaju sa novinama na autoputu. Grade se mostovi, ruše kompletna brda - jednom rječju počinju da žive u skladu sa novim okolnostima.
 
Radovi na autoputu “Ibrahim Rugova” započeli su 25. aprila prošle godine. Biće zatvorenog tipa, ulaz i izlaz samo na autoputu. Kako su izjavili kosovski zvaničnici sve će to koštati oko 700 miliona eura. 


{jcomments on}