Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton izjavila je danas u Luksemburgu da se u dijalogu Beograd-Priština "što prije očekuju opipljivi ishodi", uključujići pitanje carina, ali da to najprije moraju da usaglase dvije strane.

Catherine Ashton je to rekla poslije kraće rasprave, prvenstveno o političkoj krizi u Albaniji i osvrtu na Zapadni Balkan na zasjedanju šefova diplomatija EU.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU je naglasila da se u Bosni i Hercegovini očekuje završetak izbornog procesa, predočivši da su strukturalni dijalog političkih vođstava u BiH, uz hapšenje Ratka Mladića i razgovore Beograda i Prištine, najvažniji događaji u posljednjih godinu dana u regionu.

Glasnogovornica visoke predstavnice EU Maja Kocijančič je rekla da je takozvani "strukturalni dijalog" u BiH " veoma važan proces, postavljen pred BiH mnogo ranije u eurointegracijskom procesu nego bilo kojoj drugoj zemlji, s ciljem da pravosuđe prođe objektivnu i dubinsku analizu i da bi se izvršila poređenja sa evropskim zakonodavstvom i praksom".

Maja Kocijančič je dodala da će vrlo uskoro Savjet ministara potvrditi naimenovanja jedinstvenog predstavnika EU za BiH-a, uz opasku da "mi imamo svoj jasan plan, koji je evropska perspektiva Bosne i Hercegovine".