Šef ICO-a, Pieter Feith, je gledan sa simpatijama, kada je mjesec dana prije nego se formirala nova VLada izjavio da ljudi koji su pod istragom od strane pravosuđa ne bi trebalo ući u izvršnu vlast.

U zemlji s veoma visokim stepenom korupcije, izjave Holanđanina su doživljene kao snažnu udarac na ministre koji su postli sinonim za visoke dužnosnike koji su stavili ruku u blagajnu poreznih obveznika.

No, u vrijeme kada je šef Međunarodne Civilne Kancelarije dao ove izjave, i on sam, službeno je bio pod istragom Europske misije vladavine prava i reda, EULEX.

Izvori lista Express iz EULEX-a kažu da je jedan tužilac Specijalnog Tužilaštva Kosova vodio istragu protiv Pietera Feitha.

"Istraga je provedena u vezi s izborom guvernera Centralne banke na Kosovu", rekao je službenik EULEX, koji je govorio za Express pod uslovom da ostane anoniman.

Prema njegovim riječima, sumnja se da je Pieter Feith direktno bio uključen u izbor guvernera.

"Imali smo dokaz da je gospodin Feith uticao na Bord Centralne banke, da na položaj guvernera bude izabran Gani Gërguri. I kako je sada javnost upoznata sada gospodin Gërguri obavlja dužnost guvernera”.