Za nešto manje od polovine glasačkih mjesta u Gnjilanu obavljena je provjera i prebrojavanje glasova u Centru za brojanje i rezultate izbora. Od 127 glasačkim mjesta u Gnjilanu, u srijedu su istraženi i prebrojani glasovi u 57 njih.

Samo je u Pasjane zabilježeno kršenje. Svi prebrojani glasovi se slažu sa prvim brojanjem. Izvori "Ekspresa" navode da je momentalno PDK-a u prednosti za 1.200 glasa. Konačni rezultati biće poznati krajem nedjelje.

Jedan zvaničnik CIK-a, koji je želio ostati anoniman, kazao je da se uglavnom prebrojani glasovi slažu kao i u prvom brojanju.

Cjelokupan istražni process i prebrojavanje glasova u srijedu je, prema koordinatoru Centra za brojanje i rezultate, Burimu Ahmetaju, protekao kako treba.

"Zbog pravoslavnog Božića, u četvrtak če biti obustavljen ovaj posao. Ukoliko sve bude išlo prema predviđenom planu, očekuje se da u petak uveče bude završen process prebrojavanja glasova u Gnjilanu."

Inače, u srijedu ujutru su CIK i Centar za brojanje i rezultate kasnili nekoliko sata sa početkom procesa prebrojavanja zbog toga što su posmatrači iz LDK-a najavili bojkot. Uprkos tome i bez njihovog prisustva ovaj proces je nastavljen, a njemu prisustvuju posmatrači iz PDK-a, kao i domaće i međunarodne organizacije. Ali, nešto kasnije pridružila su im se i 15 posmatrača iz LDK-a.