Učenici preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu, od 365 kalendarskih dana odmaraju oko 200 dana godišnje, uključujući  odmore i zvanične praznike.

Ministarstvo prosvjete priznaje da ima mnogo neradnih dana, ali da ne može uraditi promjene jer je to pitanje regulisano Zakonom.

Od 365 dana u godini, nastava za preduniverzitetsko obrazovanja održava se 167 dana od predškolskog do osmog razreda, 154 dana za učenike devetog razreda i one do dvanaestog razreda, a za maturante samo 138 dana.

Zamjenik ministra prosvjete Nehat Mustafa priznaje da učenici imaju mnogo neradnih dana. On je za radio Kosovo kazao da Ministarstvo ne može promjeniti odmore jer su određeni Zakonom.

„Većina neradnih dana su dio Zakonom određenih praznika i Ministarstvo prosvjete nema pravo da ne poštuje te praznike. Uprkos činjenici da smo po tom pitanju pokrenuli debatu kako bi se razmotrila mogućnost da li se mogu izbjeći povezivanja, odnosno zamjena prazničnih dana ako padaju u dane vikenda, ali nam je sugerisano da se to ne može izmjeniti“, kaže Mustafa.

U međuvremenu, kako prenosi RTK-a, Mustafa je saopštio da se u okviru Kurikuluma Kosova predviđa proširenje nastave za još 40 dana.