Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da Kosovo ni sa kim neće razgovarati oko unutrašnjih pitanja i da opcije podjele ili razmjene teritorija nisu rješenje.

"Ne razgovarmo ni sa kim, a posebno ne sa Srbijom, kako kažu, oko podjele ili razmjene teritorija. To nisu nikakva rješenja i ona ne doprinose stabilnosti i miru u regionu. Istovremeno ona ne predstavljaju nikakvu evropsku perspektivu a nisu ni dobar primjer", rekla je Jahjaga u intervju za Kosova Sot.

Upitana da li postoji mogućnost da pitanje podjele Kosova bude tema razgovora, Jahjaga je odgovorila da ne može da kaže da li će Beograd izneti takav zahtjev iako, kako je navela, strane u dijalogu nemaju mandat za to.

"Ne mislim da Beograd i Priština imaju takav mandat i ne mislim da će evropski posrednik prihvatiti koncept koji pripada prošlim vjekovima i koji može da izazove lančanu reakciju. Ako Beograd otvori tu temu (podjele), uzimajući u obzir etničku mapu, ne mislim da Srbija može ostati u sadašnjim granicama", rekla je predsjednica Kosova.

Jahjaga je ocjenila da je dijalog Prištine i Beograda važan za dobrobit obe zemlje, za njihove građane i čitav region.