Suđenje pripadnicima paravojne formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i policije optuženim za zločine u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine, nastavlja se u ponedjeljak pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Optuženima se na teret stavlja ubistvo najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška, na teritoriji opštine Peć, 14. maja 1999. godine.

Pored ubistava, oni se terete i za silovanja, pljačke i paljenje imovine civilnog stanovništva.

Postupak se od decembra 2010. godine vodio protiv devetorice optuženih ali su u međuvremenu trojica osumnjičenih za taj zločin izručeni Srbiji iz Crne Gore i Njemačke i pripojeni ostalima.

Optuženi Milojko Nikolić i Zoran Obradović, koji su izručeni iz Njemačke odnosno Crne Gore, negirali su prije mjesec dana krivicu ali nisu želeli da iznose odbranu, a u ponedjeljak bi pred sudskim većem trebalo da se pojavi i Ranko Momić, koji je takođe izručen iz Crne Gore.


Pokojni Nebojša Minić, vođa "Šakala"
 
Prema optužnici, napad na selo Ćuška organizovao je vođa "Šakala", pokojni Nebojša Minić. Minić je zbog ratnih zločina u Peći, po međunarodnoj poternici uhapšen u Argentini 2005. godine, a u toku ekstradicionog postupka preminuo je od side.
 
Pod njegovom komandom, kako se navodi u optužnici, ubijen je i Hasan Çeku (otac bivšeg premijera Kosova Agima Çekua) i nekoliko članova njegove porodice.
 
Pripadnici "Šakala" odvojili su vojno-sposobne muškarce od žena, djece i staraca, podjelili ih u tri grupe - dvije u kojoj je bilo po 10 civila, i jednu od njih 12 i grupno ih ubijali, pucajući istovremeno iz automatskih pušaka.
 
Iz sela u kom je živelo 2.000 stanovnika, uglavnom albanske nacionalnosti, proterano je u grupama više od 400 žena, djece i staraca.
 
Posmrtne ostatke su, kako se navodi u optužnici, skupili na gomilu, prekrili sunđerima i ćebetom i zapalili.
 
Od civila su oduzeli ukupno 125.000 maraka, više automobila i dva kamiona, više od 10 vozila su uništili i zapalili više od 40 kuća.

Optuženi su Toplica Miladinović, Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Zvonimir Cvetković, Radoslav Brnović, Vidoje Korićanin, Veljko Korićanin i Abdulah Sokić.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak u Specijalnom sudu u Beogradu.