Ideja da se zemlje trebaju graditi na etničkom principu je zastarela ideja, koja nije u skladu sa 21. vijekom, sa Evropom, kao ni sa Balkanom, izjavio je pomoćnik državnog sekretara SAD Philip Gordon u petak u Prištini, na okruglom stolu sa kosovskim novinarima i urednicima, a nakon sastanka sa državnim funkcionerima.

Odgovarajući na pitanje novinara, američki diplomata je kazao da postoje drugi načini da se zaštite prava i bezbjednost svih građana Kosova, te da SAD ohrabruju Kosovo da istraži te načine, ali podjela zemlje nije rješenje.

Gordan je priznao da je sjever Kosova glavni problem i da status quo ne može ostati. Po tom pitanju, on je rekao da je pozicija SAD-a i ključnih država EU jasna - ukoliko Srbija želi da ide putem evropskih integracija, onda mora rješiti pitanje sjevera Kosova.

“Kada EU kaže da Beograd i Srbija trebaju rješiti pitanje Kosova prije nego što uđe u EU, to je na njihovu odgovornost, i ukoliko je to tačna fraza, to znači da je status quo neprihvatljiv. Potrebne su promjene statusa quo. Uloga Beograda, politička ili finansijska uloga na sjeveru, je dio statusa quo koji se treba promjeniti kako bi njihovo članstvo ka EU išlo naprijed”, kazao je američki diplomata.

Gordon je takođe dodao da je na sjeveru veoma važan i uspjeh “juga”, odnosno, da kada je ekonomija u pitanju, što više građana Kosova postanu uspješni i prosperitetni u slobodnoj zemlji, više će želeti da budu dio tog uspeha, a to će pomoći situaciji na sjeveru.

“Smatram da Vlada treba da nastavi da dopire i demonstrira svim građanima na sjeveru, bez obzira na etničnost, da su oni zaista dio države, da država planira da investira, i da poštuje njihova kulturna prava, samoupravu i bezbjednost. I smatram, da ukoliko se sve ovo desi u isto vrijeme, to će unaprijediti situaciju. Znate, svi mi želimo da postoji čarobni štap ili neka moć koja bi brzo uspostavila pun suverenitet, teritorijalni integritet u ovoj situaciji, ali to nije realnost”, kazao je Gordon.

Nema promjene granica u regionu

Odgovarajući na pitanje o ideji pojedinih kosovskih političara o ujedinjenju Kosova i Albanije, Gordon je kazao da se sadašnje granice država u regionu trebaju poštovati, da one neće biti promjenjene, i da to važi bilo da su u pitanju Albanci, Srbi ili drugi.


Odgovarajući na pitanje i novim priznanjima nezavisnosti Kosova, Gordon je kazao da su SAD razočarane brzinom novih priznanja, dodajući da su mnoge države govorile da su spremne da priznaju Kosovo nakom mišljenja MSP što se u većini slučajeva nije desilo.

Međutim, on je naglasio da će SAD nastaviti da radi na tome, te je podvukao da dijalog ne treba biti izgovor da se ne prizna kosovska nezavisnost.

Govoreći dalje o dijalogu Prištine i Beograda, on je podsjetio da je ovaj proces u velikoj mjeri u rukama Evropske unije, ali je dodao da će SAD pomoći kad god je to potrebno, dodajući da je tokom svih održanih rundi američki diplomata bio pristuan na sastancima.
 “Mi ne vodimo taj proces, i mi zvanično nismo dio tog procesa. Ali mi razgovaramo sa obema stranama prije i poslije sastanka u Briselu kako bi ih podstakli da se kreću naprijed na praktičan način. To je uloga koju mi igramo. Pokušavamo da budemo od pomoći. Na kraju, treba se postići dogovor između dvije države. Na njima je da odluče o čemu da razgovaraju, i šta je za njih prihvatljivo a šta nije”, kazao je Gordon.

Tokom ovog okruglog stola bilo je riječi i o ekonomiji, gdje je Gordon naglasio da je glavni recept sa uspjeh privlačenje stranih investitora. Ali, da je za to potrebna vladavina zakona i prioritet za borbu protiv korupcije.
/rse/