Iako se desi da Srbija ispuni uslove prije Kosova i integriše se u EU prije Kosova, ona neće moći da blokira članstvo Kosova, ocjenjuje francuski ambasador na Kosovu, Jean Francois Fitou.

U intervjuu za Koha Ditore, prvi put je govorio o ideji da i u slučaju integracije, Srbija neće biti u mogućnosti da blokira Kosovo. Prema riječima Fitoua, EU ne želi još jedan Kipar na tlu Evrope ni pod kakvim okolnostima niti pod kakvim uslovima.

Francuski ambasador je zatražio od EULEX-a da se bori protiv korupcije i organiziranog kriminala, jer prema njegovim riječima ovo je najbolje što ova misija može da učini na Kosovu. Fitou je podržao Task Force da istraži navode iz izvještaja Dicka Martyja, jer, prema njegovim riječima, što prije bude rezultata istrage to će biti od pomoći Kosovu.

Fitou je veoma sretan što nacrt Memoranduma između FSK-a i MUP nije zaživeo. Prema njegovim riječima, ideja ovog Memoranduma je potpuno nedemokratska.

On je zatražio od Vlade da posluša MMF prije nego li se pokvare odnosi sa ovim fondom. Prema njemu, odnosi sa MMF-om bi trebalo da budu obnovljeno što je prije moguće.

Ambasador se nada da će doći do sporazuma u dijalogu Kosovo-Srbija i objašnjava da on ne može donijeti bilo koji aranžman za sjever Kosova. Prema njegovim riječima, Ahtisaarijev plan je najbolje rješenje za sjever.
{jcomments on}