Više od 30 odsto robe koja iz Srbije uđe na sjever Kosova je prokrijumčareno, piše u izvještaju Kancelarije koordinatora Vlade Kosova za sjever Kosova iz maja 2011. godine. U izvještaju se procjenjuje da gubici kosovskog budžeta dostižu čak 200 miliona eura godišnje, zbog krijumčarenja i neplaćenih poreza na švercovanu robu.

Ministarka trgovine Kosova Mimoza Kusari Lila izjavila je prekjuče da će Kosovo od sredine juna uvesti carinu od deset odsto na proizvode iz Srbije i BiH, zbog takvog razvoja situacije. Kusari Lila kaže da će se to desiti ukoliko se u razgovorima između Prištine i Beograda ne postigne naprijedak oko priznanja pečata kosovske carine.

Prema podacima UNMIK - carine, koji se navode u tom izvještaju, samo u toku jedne nedjelje budžet Kosova zabilježio je gubitak od milion i po eura zahvaljujući tome što na carinskom punktu u Mitrovici veći dio te robe nije ocarinjen. Navodi se i da bi vraćanje carine na administrativne prelaze sa Kosovom zaustavio šverc sa sjeverom Kosova.

Kancelarija koordinatora Vlade Kosova za sjever Kosova u svom izvještaju ističe da je vrijednost švercovane robe u 2010. premašila 113 miliona eura, a gubitak kosovskog budžeta, po osnovu neplaćenog poreza, iznosio je oko 40 miliona eura.

- Od januara do kraja aprila 2011. na carinskoj ispostavi u Mitrovici zabilježeno je 5.495 slučajeva neplaćenih carinskih obaveza - navodi se u izvještaju. Podsjećamo, navodi da ukoliko se zahtjevi Prištine ne ispune, Vlada Kosova će uvesti i blokadu uvoza robe iz te dve zemlje, kao recipročnu mjeru zbog zabrane izvoza i tranzita kosovske robe, koju već tri godine primjenjuju Srbija i BiH.

- Nepokolebljivi smo u našoj odluci. Nema kompromisa u odnosu na normalizaciju trgovinskih odnosa sa te dve države - rekla je Kusari Lila, koja je i zamjenik predsjednika Vlade Kosova.
{jcomments on}