Misija EULEX-a neće ništa mjenjati u dosadašnjem načinu istrage zločina kad budu pokrenute zvanične istražne radnje na osnovu izveštaja Dicka Martyja, pa ni kada je u pitanju zaštita svjedoka, rečeno je iz EULEX-u i iz kancelarije Catherine Ashton.

Iako je izvjestilac SE Jean Sharl Gardetto dan nakon izvještaja Dicka Martyja ocjenio da svedoci na Kosovu nisu zaštićeni i da su im ugroženi životi, ništa neće biti promjenjeno u procedurama ni nakon formiranja specijalnog tima za istragu zločina u Briselu.

U nedostatku dokaza, istraga bi, po Martyju, trebalo da se zasniva na svjedočenjima.
 
“Specijalni tim koji će voditi istragu o trgovini organima radiće na osnovu postojećih zakona. Rok za prijavu kandidata za rad u timu je završen, ali je procedura formiranja u toku. Ovih dana očekujemo zvanično imenovanje članova tima”, rekla je Maja Kocijančić, portparol Catherine Ashton.

Ona je precizirala da će “jedini program rada biti program EULEX-a, da se ne pripremaju novi zakoni koji bi omogućili zaštitu svjedoka i da će tim imati samo novi interni pravilnik o svom radu. Kocijančić je odbila da komentariše činjenicu da je u izvještaju Jean Sharl Gardetta u SE konstatovano da ne postoje uslovi, zakoni i procedure koje bi garantovale da je EULEX u stanju da zaštiti svjedoke.

“Imamo povjerenje u jedinicu EULEX-a za zaštiti svjedoka i ona, u zavisnosti od potreba, može da bude proširena”, rekla je Irina Gudeljević, predstavnica za medije misije EULEX-a.