Pomoćnik američkog državnog sekretara, Philip Gordon, je odgovorio na izjavu srpskog predsjednika Borisa Tadića da o podjeli treba razgovarati s Albanijom. Gordon je nakon sastanka sa premijerom Hashimom Thaçijem u Prištini potencirao da "Srbija treba zaboraviti na ovu ideju, jer je za SAD nikakav prijedlog o podjeli  neprihvatljiv".

"Sjedinjene Države su veoma jasne po ovom pitanju, jer podjela se ne uzima u nikakvo razmatranje, jer ova ideja nije nikome u interesu, donosi regionalne posljedice i, naravno, mi smo usredsređeni na teritorijalni integritet Kosova. Mi smo angažovani da se zajednice integrišu bez redizajniranja granica, i ovo je moguće", rekao je Gordon.

Visoki američki dužnosnik je upitan i o Task Force-u formiranom od strane Evropske Unije kako bi istražio tvrdnje o trgovini organima na Kosovu. On je povodom ovog slučaja potencirao da SAD "pozdravlja formiranje ove grupe, i prema njemu istine povodom ovog slučaja se trebaju objelodaniti".

"EULEX je odgovarajuća institucija za ovakvu istragu. Istrage o ratnim zločinima su uvijek ozbiljne i one bi trebale ići do kraja,pravda se mora postići i činjenice moraju izići na vidjelo. Mi podržavamo i ohrabrujemo države koje će raditi na procesu istrage kada on bude počeo", istakao je Gordon.

Takođe Gordon i Thaçi su potpisali Memorandum o razumijevanju gdje će SAD-om pomoći Kosovu sa 9,7 miliona dolara u obrazovanju.

/indeksonline/
{jcomments on}