Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ocijenila je da stepen demokracije i funkcionisanje pravosudnog sistema zavise u velikoj mjeri od rada sudija i tužitelja. Ona je u srijedu na sastanku sa predsjednikom Kosovskog sudskog vijeća Enverom Pecijem istakla da sudovi i tužiteljstva trebaju biti nepristrasni, iskreni i beskompromisni u sprovođenju Zakona.

U saopštenju za medije se kaže da je predsjednik Sudskog vijeća obavjestio predsjednicu Kosova o radu ovog organa, kao i zalaganju u oblast pravosuđa Kosova.

Predsjednica Kosova Jahjaga je kazala da je nezavistan  i nepristrasan  pravosudni sitem jedan od glavnih stubova demokracije jedne zemlje.

Prema njenim riječima, Sudsko vijeće igra glavnu ulogu u izboru i određivanju sudija koji treba da se bave svojom djelatnošću, oslanjajući se na profesionalnu etiku i poštovanju kriterijuma nacionalnog i pravnog zastupništva.

S druge strane, predsjednik Sudskog vijeća Peci istakao je postojanje dobre saradnje sa ostalim institucijama kosovskog  pravosuđa.