Združeni izvršni tim Policije Kosova i EULEX policije sproveo je pretrese u Ministarstvu za zajednice i povratak, u kompaniji „Fimex” u Prištini i na dvije privatne adrese.

Pretresi su izvršeni u vezi sa istragom o korupciji, kada su u pitanju određeni tenderi sprovedeni između 2007. i 2009. godine. Tokom pretresa su zaplijenjeni izvjesni materijali. 

„Optužbe se u ovom slučaju odnose na proneveru, primanje i davanje mita. Pretresi su odobreni od strane pretpretresnog EULEX-ovog sudije iz Okružnog suda u Prištini”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

U Ministarstvu za zajednice i povratak bio je prisutan i specijalni tužilac EULEX-a, kako  bi osigurao efikasno prikupljanje dokaznog materijala i pružio kompletno i odgovarajuće objašnjenje prisutnim osobama.

Združeni izvršni tim Kosovske policije i EULEX policije je pod direktnim autoritetom EULEX-ovog tužioca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

U vrijeme sprovođenja spornih tendera ministarstvom su upravljali Slaviša Petković a potom i Branislav Grbić.

Optužnica protiv bivših ministara u Vladi Kosova Slaviše Petkovića i Branislava Grbića i još devet osoba zbog pronevere oko milion eura potvrđena je pred Okružnim sudom u Prištini sredinom februara ove godine.