Predsjednik Srbije Boris Tadić boravi u manastiru Visoki Dečani na Kosovu za Badnji dan i Božić. Mir potreban svim narodima na balkanskom prostoru, poručuje on.

Predsednik Tadić uputio je u Visokim Dečanima Božićnu poruku mira svim građanima koji slave taj hrišćanski praznik, ali i onima koji to ne čine, ističući da je Božić trenutak kada oni koji su u zavadi treba da se izmire.

"Ja kao predsjednik Srbije danas u Visokim Dečanima upućujem poruku mira svugdje i svima u ime građana Srbije, u ime države Srbije i u svoje lično ime, vjerujući da je mir više nego išta potreban na ovom zajedničkom prostoru na kome živimo, da je mir potreban svim narodima svim ljudima koji dijele zajedničku sudbinu na ovom balkanskom, veoma teškom i kompleksnom prostoru", poručio je Tadić.

Na pitanje da li Kosovo vidi u integraciji EU kao jedinstvenu državu, ili zajedno sa Srbijom, on je rekao, "ne bi želio vidjeti samo Srbiju, nego i Kosovo u EU, ali i sve zemlje u regiji da budu integrisane što prije u EU".

Tadićeva posjeta u Dečanima bila je praćena protestom tamošnjih građana, koji su se usprotivili njegovom dolaku. Zamjenik premijera Kosova Ram Manaj izjavio je za radio Slobodna Evropa da je Priština dozvolila da Tadić posjeti Kosovo, pod uslovima da posjetu ne upotrebi za političke govore.