Grci su masovno izašli na ulice jer smatraju kako je vrijeme da korumpirana vlast koja je opljačkala zemlju i osiromašila narod ode te da konačno krenu ozbiljne promjene. U srijedu je došlo do sukoba policije i nekoliko desetaka hiljada demonstranata. Na ulicama ima ozlijeđenih.
Aktivisti i sindikalisti iz privatnog i javnog sektora, njih nekoliko desetaka hiljada, okupili su se u srijedu na središnjem atinskom trgu Syntagmi ispred parlamenta kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog uvođenja novih mjera štednje te su uz povike "Lopovi, izdajice!" i "Gdje je otišao novac?" pokušali ući u parlament.

Nakon što im je 1.500 policijaca blokiralo i postavilo dvometarske barikade na ulaz parlamenta, oko 100-njak demonstranata na njih je počelo bacati jogurte i kamenje. Policija je uzvratila suzavcem. Tačan broj ozlijeđenih još nije poznat, no haos na ulicama Atine toliki je da su zatvorene škole, javni prijevoz ne fiunkcionira jer su radnici u štrajku, a ista je situacija i u lukama, javlja BBC.

Podsjetimo, premijer George Papandreu kani provesti oštre mjere koje uključuju rast poreza, smanjenje troškova i prodaju državne imovine kako bi Grčka nastavila primati pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Papandreu je suočen s protestima i napadima aktivista i sindikalista, potom napadima iz opozicije, ali njegov način vođenja zemlje i politika koji provodi i u redovima njegove stranke ima sve više protivnika.

Sve je 'buknulo' prije nedjelju dana

U posljednjih sedam dana održavaju se demonstracije u 60 gradova širom Grčke.

Velik broj demonstranata aktivno se uključio u pokret pod nazivom 'Ogorčeni'. Ovaj pokret poziva na direktnu demokraciju, na neotplaćivanje MMF-ovog zajma, traži da korumpirani političari odu u zatvor i zalaže se za promjenu Ustava. 'Ogorčeni' traže i da vlada podnese ostavku.

No, osim njih protestuju Grci različitih političkih uvjerenja jer smatraju kako je vrijeme da korumpirana vlast koja je opljačkala zemlju i osiromašila narod ode, te da konačno krenu ozbiljne promjene.

Pogledajte video!
{jcomments on}