Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hoxhaj tražio je od svog kolege Svena Alkalaja, da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova.  Hoxhaj je je od bosanske vlade zatražio da prihvati putne isprave Kosova što bi omogućilo slobodno kretanje građana Kosova u Bosni i Hercegovini.

Šef kosovske diplomacije, tokom boravka u Sarajevu, sastao se i sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih američkih država Filipom Gordonom, koji mu je prenio spremnost Washinghtona da i dalje pomaže Kosovo.

Ministar vanjskih poslova Kosova sastao se i sa međunarodnim izaslanikom u Bosni i Hercegovini  Valentinom Inckom, sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem, a imao je i susrete sa partijskim liderima, parlamentracima, predstavnicima građanskog društva i medija u Bosni i Hercegovini.

Drugoga dana posjete Bosni i Hercegovini, ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj susreo se je u Sarajevu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Philipom Gordonom.

U saopštenju za medije  se navodi da su Gordon i Hoxhaj razgovarali o posebnim međunarodnim procesima oko Kosova i svestrane pomoći koju Sjedinjene američke države daju Kosovu za uspješno ispunjavanja njegovih procesa, počevši od procesa priznavanja, učlanjenja u međunarodne organizacije, ali i integralnim procesima u pravcu učlanjenja u evroatlantske strukture.

Gordon je obećao ministru Hoxhaju da će Sjedinjene države nesebično pomagati građanima Kosova.

„Kosovo je stabilna, nezavisna i multietnička država. Tehnički dijalog bi trebao da smanji razlike koje postoje između Kosova i Srbije“, dodao je Gordon.

Šef kosovske diplomacije se zahvalio visokom američkom zvaničniku na izvanrednom doprinosu kojeg administracija njegove zemlje pruža u konsolidaciji državnosti Kosova i jačanju njegove međunarodne subjektivnosti.