Grčka je danas doslovno paralizirana štrajkom koji su pokrenuli radnici okupljeni na središnjem trgu u Atini uoči rasprave u parlamentu o novim mjerama štednje. Iako su u planu imali okružiti zgradu Parlamenta i spriječiti održavanje parlamentarne rasprave na temu novih štednih mjera, u tome ih je spriječila policija.

14.06 - Demonstranti bacaju molotov-koktele na zgradu ministarstva finansija. Policija intervenisala. Ukupno 5.000 policajaca u centru Atine.

12.15 - Policija ispred zgrade parlamenta, u centru Atine, baca suzavac na demonstrante.

Sukobi grčkih sindikalaca i policije ispred parlamenta u Atine. Policija baca suzavac na demonstrante koji štrajkuju zbog vladinih mjera štednje. Premijer Papandreu bi trebalo poslanicima da predstavi mjere štednje.

Vodeće sindikalne konfederacije zapošljenih u javnom i privatnom sektoru na taj način izražavaju nezadovoljstvo zbog novog vladinog programa štednje, koji predviđa smanjenje plata, povećanje poreza i prodaju javnih preduzeća.

"Lopovi, izdajnici", uzvikivali su okupljeni građani ispred zgrade parlamenta na centralnom Trgu Sintagma. Premijer George Papandreou će danas parlamentu dostaviti program štednje o kome poslanici treba da se izjasne od kraja mjeseca.



Zbog štrajka u Atini su obustavljeni pomorski i kopneni prevoz, a državne službe, škole i prodavnice ne rade ili je njihov rad redukovan. Bolnice rade s minimalnim brojem osoblja, a i radio i televizijske stanice su obustavile program.

Vazdušni saobraćaj se, međutim, odvija normalno pošto su kontrolori leta saopštili da neće obustaviti rad.

Grčki sindikati su ove godine dva puta održavali proteste zbog državnih mjera štednje i privatizacije. Nov paket tih mera bi Skupština trebalo da razmatra do kraja juna.

Nove mjere su predložene dok Grčka, EU i MMF raspravljaju o mogućnosti da Grčka ponovo dobije finansijsku pomoć iz inostranstva.

Grčkoj je u maju 2010. godine odobrena pozajmica na tri godine u nekoliko tranši, ukupne vrijednosti 110 milijardi eura.
{jcomments on}