Turci koji su svojevremeno otišli u Republiku Tursku, Albanci ili Albanke koji su se oženili ili udale, građani nekih arapskih, afričkih ili zemalja ruske federacije, čak i iz Švicarske najčešće traže kosovsko državljanstvo.

Od juna 2009. kada se počelo sa izdavanjem kosovskog državljanstva u prizrenskoj opštini većina je tražila da se odrekne svog državljanstva i uzme drugo. To se pravda činjenicom da je prizrenski kraj bio pečalbarski, da  je odavdje trbuhom za kruhom, kako se to najčešće kaže u inostranstvo odlazio veliki broj građana. Drugi, veći faktor jeste što u većini zemalja gdje oni rade, osim u Švicarskoj na primjer, ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo pa se zbog posla moraju odreći kosovskog jer ga na osnovu važećeg zakona mogu dobiti kada god to zažele. A kakva je situacija sa onima koji traže kosovsko državljanstvo, ko su oni najčešće?
 
“Turska populacija koja je većinonom bila rođena ovdje u Prizrenu, ali neznam da li je pod presijom ili  kako je to bilo, tih godina izgubila državljanstvo i uzeli tursko. Sada traže i kao starije osobe da vrate staro državljanstvo. Ima i mladih koji ovdje rade pa traže taj dokumenat jer žele ovdje da ulažu  a to im je neophodno” - kaže Fahredin Gashi, službenik za državljanstva u opštini Prizren.   
 
“Imamo i iz Albanije koji su oženjeni ili ovdje udate. Za to imamo proceduru jer za to postoji administrativno uputstvo koja dokumenta treba pripremiti. Imamo dakle naturalizovano državljanstvo ili državljanstvo koje se dobije ženidbom ili udajom, rođenjem u bivšoj Jugoslaviji pošto imamo puno njih iz Bosne ili drugih bivših republika ali prije 1. januara 1998. bili građani Kosova to mogu i dokazati sa nekim od dokumenata i željom za tim automatski dobijaju kosovsko državljanstvo skoro bez procedure, za to nema velike procedure".
 
Među onima koji traže kosovsko državljastvo ima i onih iz arapskih zemalja, ruske federacije, ali i nekih afričkih zemalja.
 
“Imamo više osoba i iz Arabije koje su tražile državljanstvo jer su se ovdje udale za neke imame koji su tamo završili medresu ili islamski fakultet, imamo slučaj jednog Švicarca koji ovdje nešto radi i tražio je kosovsko državljanstvo. Bilo je zahtjeva i nekih državljana Maroka i Rusije“, kaže Fahredin Gashi, službenik za državljanstva u opštini Prizren pojašnjavajući da na osnovu važećeg zakona da se dobije kosovsko državljanstvo neki stranac ne mora da izgubi svoje. 
{jcomments on}