Bivši britanski premijer Tony Blair tokom obavljanja ove funkcije nije se mnogo bavio religijom. Ali nakon 2007. godine Blair je postao jako otvoren o ovoj temi. Blair, preobraćeni katolik, izjavio je kako čita Kur'an svaki dan. Čitajući islamsku svetu knjigu, za koju muslimani smatraju da sadrži Božije riječi, Blair nastoji da bude upućen u vjeru.

U intervjuu za magazin Observer Blair je kazao: „U današnjem svijetu globalizacije od krucijalne je važnosti da imate znanje o vjeri. Svaki dan čitam Kur'an. Dijelom kako bih razumio neke stvari koje se dešavaju u svijetu, ali uglavnom zbog toga što je veoma poučan“.

Blair trenutno obavlja funkciju izaslanika UN-a za Bliski istok.

On je ranije islam opisao kao prelijepu vjeru, te kazao da je poslanik Muhammed bio „nevjerovatna civilizacijska snaga“. 2006. godine izjavio je da je Kur'an „knjiga reformi. Ona uzdiže znanost i znanje i gnuša praznovjerje. Ona je praktična i ispred svog vremena kada govori o braku, ženama i upravi".

Blairova svastika Lauren Booth prošlog oktobra prešla je na islam, što je opisala kao „sveto iskustvo“  nakon posjete Iranu.