Opozicione stranke su kritikovale Vladu Kosova zbog posjete predsjednika Srbije Borisa Tadića Kosovu i pristanak Prištine na njegov dolazak ocjenile kao izraz nemoći.

Predsjednik Boris Tadić je Badnje veče proveo je Manastiru Visoki Dečani gdje je prisustvovao loženju Badnjaka i Božićnoj liturgiji. Najavljeno je da će on danas pre podne otputovati za Beograd.

Na posebnoj konfereciji za novinare sazvanoj povodom Tadićevog dolaska, potpredsjednica Alijansa novo Kosovo (ANK) Mimoza Kusari Lila je izjavila da posjeta predsednika Srbije, uz odobrenje vlasti u Prištini, dokazuje da Vlada Kosova nije u stanju da brine o državi.

Kusari Lila je ocjenila da posjeta Tadića dokazuje da ne postoji koordinacija domaćih institucija pošto je do posjete, uz saglasnost Vlade, došlo samo nekoliko sati pošto je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu zatražio da se hitno "ugase" sve paralelne strukture na Kosovu.

I u Alijansi za budućnost Kosova se ocjenjuje da su i ovom prilikom institucije Kosova pokazale nemoć i nedostatak odgovornosti da se suoče sa uticajem iz vana.

"To je odluka koja je Vladu Kosova dovela pred svršeni čin pred izazovima koji dolaze sa najviših nivoa vlasti u Srbiji. Vlada Kosova bi trebalo da bude mnogo spremnija i odlučnija da se suoči sa pretenzijama koje stižu iz Beograda", ocenio je portparol Ernest Luma.

Prištinski mediji su dali značajno mjesto posjeti predsjednika Tadića. I dok su sinoć TV stanice govorile da se predsjednik Srbije pridržavao zahtjeva kosovskih institucija da ne daje političke izjave i komentare, dotle današnja štampa piše da je predsjednik Tadić prekršio obavezu da ne govori o političkim pitanjima izjavom da će Srbija u Evropsku uniju uči sa Kosovom kao njenim djelom, kako piše dnevnik Zëri ili izjavom da su u sastavu Srbiju i dve pokrajine, o čemu informiše dnevnik Epoka e Re.

Dnevnik Bota sot u uvodniku piše da je posjeta Tadića provokacija za suverenitet Kosova.

Inače zbog posjete predsjednika Tadića Kosovu juče u Dečanima su protestvovali članovi udruženja veterana posljednjeg rata na Kosovu i građani ove opštine. Policija je ocjenila da su protesti bili mirni. U Dečanima je danas mirno.