Dijalog Priština - Beograd

U Briselu je završena 22. runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj je jedna od glavnih tema bilo pitanje pravosuđa.

Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da je u dijalogu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem postignut "suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu" i da će idućih dana stručnjaci dovršiti neka tehnička pitanja.
Thaçi je po završetku današnje runde pregovora rekao da će on i Dačić ponovo doći u Brisel kroz nekoliko dana, da finalizuju sporazum o tome. 
I premijer Srbije Ivica Dačić je poslije sastanka u Briselu potvrdio da su približeni stavovi o pravosuđu i da će radne grupe nastaviti finalizaciju dogovora, a da će on biti potvrđen na nivou premijera.
"Načelno je dogovoreno da u Mitrovici bude jedan sud, čija će se mesna nadležnost prostirati na sedam opština, ali će sastav odeljenja (suda) morati da bude u skladu sa etničkom strukturom društva", rekao je Dačić poslije sastanka, kojem je prisustvovao i vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić. 
Dačić je rekao da će srpski interesi biti zaštićeni jer će po kategorijama i suđenjima na sjeveru Kosova biti većinom srpski tužioci i sudije. 
Dačić je po završetku današnje runde rekao da još stručnjaci treba da dorade tekst tog sporazuma koji bi kroz nekoliko dana on i premijer Kosova Hashim Thaçi trebalo da potpišu pošto ponovo dođu u Brisel. 
On je objasnio da će u zgradi suda na sjeveru Kosova biti i Apelacioni sud, i istakao da će biti očuvana specifičnost i samosvojnost sjevera sa srpskom većinom. 
Dačić je rekao da je njegov današnji dijalog s Thaçijem, vođen uz pomoć visoke predstavnice EU Catherine Ashton, bio veoma težak, imajući u vidu da je kosovska strana insistirala na tome da sud obuhvati sedam opština i da se pravosudni poslovi etnički ne dijele. 
Dačić je, međutim, kazao da su dvije strane "na dobrom putu da postignu dogovor koji neće značiti da Srbi gube specifičnost i samosvojnost na sjeveru". 
On je dodao da su "nađena rešenja za raspoređivanje predmeta po određenim kategorijama, kao i zgradama gde će biti smešteni sudije i tužioci". 

Ashton: Na slijedećem sastanku se finalizuje dogovor o pravosuđu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton najavila je da će premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi na slijedećem sastanku finalizovati dogovor o pravosuđu. 
"Razgovarala sam danas u Briselu s premijerom Dačićem, premijerom Thaçijem i njihovim delegacijama, u okviru dijaloga radi normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", navela je Ashton u saopštenju. 
Ona je dodala da je vođena sveobuhvatna diskusija o svim ključnim pitanjima vezanim za pravosuđe, na temelju Briselskog sporazuma. 
"Svi relevantni elementi se sada razrađuju i biće dio paketa, koji će dvojica premijera finalizovati na slijedećem sastanku", rekla je Ashton.