Carla del Ponte izjavila da je niko nije kontaktirao u vezi s formiranjem tima Eulexa koji će ispitivati navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu.


Kako piše srbijanski "Blic", bivša haška tužiteljka bila je iznenađena i zatečena informacijom o formiranju i konkursu za izbor novog sedmočlanog tima, koji bi trebalo da u okviru Eulexa istraži navode iz izvještaja Dicka Martyja.

''Ništa ne znam o tome, ali treba da sačekamo da vidimo šta će se dešavati narednih dana'', rekla je Del Ponteova i naglasila da je ona ''uvijek'' spremna da preuzme tu istragu.

''Blic'' nezvanično saznaje da je konkurs za izbor sedmočlanog tima završen i da bi ove sedmice mogla biti poznata imena sudija i tužilaca koji bi trebalo da ispitaju sistem otmica, ubistava i preprodaje organa, kao i umešanost vrha UÇK u ove operacije.

Novi tim tužilaca i sudija, piše ''Blic'', pridružiće se već formiranom timu Eulexa koji od januara sprovodi preliminarnu istragu. Dio tima biće smješten u Briselu, a dio u Prištini.

Portparol Eulexa Irina Gudeljević rekla je da će proces biti vođen pod jurisdikcijom Prištinskog okružnog suda, jer Brisel ne može da ima jurisdikciju na Kosovu.