Turska vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), pobijedila je na u nedjelju 12. juna održanim parlamentarnim izborima, iako nije uspjela da obezbijedi apsolutnu većinu u parlamentu.

AKP će sada morati da uloži veće napore da postigne konsenzus sa rivalima oko najavljenih ustavnih promjena. Sada kada su izbori završeni, ostaje da se vidi da li će Turska  vladajuća partija uspjeti da se izdigne iznad borbe na  hlapljivoj političkoj sceni Turske kako bi se nosila  s brojnim  rastućim vanjskopolitičkim izazovima.

AKP je osvojila treće izbore za redom u Turskoj od 2002., prema još nezvaničnim rezulatima. Sa 99 posto izbrojanih glasova, stranka sa islamskim korijenima je osvojila je 50 odsto biračkog tijela i osigurala 326 mjesta u parlamentu ali je pala zanačajno ispod 367 poslanika, što bi joj osiguralo apsolutnu većinu u parlamentu, koji ima 550 mjesta,  i čime bi mogli sami da uđu u  najavljeni proces  ustavnih reformi.

Da su uspjeli da obezbijede 330 mjesta, mogli bi bez problema  sami da raspišu referendum o ustavnim promjenama. Glavna opziciona Republikanska narodna partija (CHP), osvojila je 25.9  posto  biračkog tijela, odnosno 135 mjesta.

Desni Nacionalistički pokret (MHP) osvojio je 13 posto glasova i 54 mjesta, čime su srušili nade AKP da  će ova stranka imati ispod deset odsto podrške,  a vladajuća stranka time dobiti više mjesta u parlamentu.

Nije bilo nedoumica oko toga hoće li AKP pobijediti, ali su postojale određene rezerve oko toga  hoće li obezbijediti apsolutnu većinu. Da je AKP ostvarila apsolutnu većinu, mogla je da uđe u proces veoma važnih ustavnih reformi  ili pisanju potpuno novog ustava, bez parlamentarnog otpora.

Dio tog cilja  AKP-a  je da Turska bude  više demokratska i u skladu s liberalnim principima Evropske unije. Određene promjene Ustava iz 1982., koji je napravljen  tokom vojne vladavine, urađene su u septembru 2010. kada su referendumskim izmjenama skinute specijalne privilegije  visokim sudskim instancama koje su pogodovale sekularnoj eliti.

Sekularne snage u defanzivi

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je takođe  pokazao sklonost da Tursku  iz parlamentarnog sistema prevede u onaj gdje je mnogo veća vlast skoncentrisana u rukama predsjednika,  sve u cilju njegovog  neskrivenog plana da  preuzme funkciju  šefa države.

Time je pojačao zabirinutost  kritičara koji smatraju da  zemlja ide ka autoritarnosti kako AKP konsoliduje moć, na štetu ne male sekularne stare elite.

Budući da je AKP  pao ispod 330 mjesta u parlamentu, u do sada jednostranom  radu  na ustavnom  referendumu vladajuća  stranka  će morati težiti  postizanju konsenzusa sa političkim suparnicima u parlamentu prije nego što pokušaju  ustavne promjene.

Kao što je glasanjem 12. juna  ilustrovano,  političaka scena Turske i dalje je duboko podijeljena između  više vjerskih i konzervativnih birača u Anadoliji, Ankari i Istanbulu, i tradicionalne sekularne elite koncentrisane u Trakiji i zapadnim obalskim  regionima zemlje.

Posljednji put kada je neka turska politička stranke osvojila  treći uzastopni mandat bilo je to 1957. kada je pobijedila Demokratska partija, koja je svrgnuta 1960. tokom prvog  vojnog udara  u Turskoj.

Ovaj put, vojska više  nije u mogućnosti da izvrši  veliku  intervenciju protiv dominantne političke snage. Turske sekularne snage su u defanzivi tokom devet godina vladavine AKP-a, i nijesu  bile sposobne  da se učinkovito takmiče za glasove  u uslovima u kojima je  privreda  - sada 16. na svjetu po snazi – nastavila zdrav rast  pod vođstvom AKP.

Kreditno zaduženje doduše sada približava Tursku recesiji, ali s podrškom koju je AKP dobila 12. juna na izborima, vladajuća stranka ima dobre šanse za održavanje uz  široku podršku dok prolazi kroz  potrebno, iako bolno, ekonomsko liječenje narednih mjeseci.

Kurdsko ptanje i Arapsko proljeće

Drugi važan izazov sa kojim se suočava je rješavanje kurdskog pitanja. Prema rezulatima nedjeljnih izbora, pro-kurdska Partija za mir i demokratiju (BDP) značajno je napredovala na ovom izborima, sa osvojenih 35 mjesta u parlementu, u usporedbi sa 22 mandata  koja su 2007. godine osvojili nezavisni kandidati podržani od BDP.

AKP je pokušala da utiče na turske nacionaliste, jer pokušava da nastavi kampanju integrisanja kurdske manjine u turskom društvenom i javnom životu. Razumljiva je ranjivost vladajuće stranke kada je u pitanju ova tema, jer glavna militantna kurdska grupa, Radnička partija Kurdistana ( PKK) upozorava da će AKP morati da učini mnogo veće ustupke kao cijenu za održavnje krhkog prekida vatre s državom.

Čelnik PKK Abdulah Odžalan već je objavio da je 15. jun posljednji rok za AKP da ispuni njihove  najnovije zahtjeve. Iako Stratfor ne očekuje da će se sukobi  nastaviti odmah nakon tog datuma, AKP  već ima značajan bezbjednosni problem u  rukama  na ulasku  u treći mandat.

Ukoliko se primirje ne održi, a  politika AKP  kada je riječ o kurdskom problemu  protumači kao neuspjeh, AKP rizikuje otvaranje prostora vojsci da se konsoliduje. Uklanjanjem izbornih  ograničenja omogućit će AKP-u više prostora za djelovanje po pitanju kurdskih  zahtjeva, ali  stranka  takođe ne smije  ići predaleko u  savezništvu sa turskim nacionalistima.

Po mišljnu Stratfora, pravo pitanje  sa kojim se suočava Turska je  da li će uspjeti da se izdignu iznad borbe na  hlapljivoj političkoj sceni i posvetiti dovoljno pažnje brojnim rastućim vanjskopolitičkim izazovima.

Od nestabilnih učinaka Arapskog proljeća na Turskoj  granici, do planova  Irana da ispuni vakuum vlasti u Iraku, oživljavanja veza sa Rusijom, turska vanjska "nula problema sa susjedima" je pred velikim izazovima. Suočavanje sa ovim pitanjima će  zahtijevati manje ometanja  kod kuće.

S izbornim rezultatom, AKP i dalje ima  lagodno vodstvo a opozicija vjerojatno diše sa olakšanjam jer je AKP pao ispod 330 mjesta  što je znak da postoji prostor da AKP  radi u pravcu  političkog dogovora sa suparnicima kako bi se omogućilo da se nose sa  izazovima u inostranstvu. Pitanje je  hoće li  izabrati da to učine.