Prezentacija i objavljivanje ratnih zločina sada će imati institucionalnu adresu jer je danas u Prištini otvoren Institut za istraživanje ratnih zločina na Kosovu.

“Kosovo je zabrinuto zbog optužbi koje je u svom izvještaju objavio izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty”, rekao je danas u Prištini na ceremoniji otvaranja Instituta za istraživanje ratnih zločina na Kosovu ministar  pravde Hajredin Kuqi.

Institut za istraživanje zločina rata, koji je svečano otvoren danas, dobio je punu podršku svih pravosudnih organa na Kosovu oblavila je Koha ditore.

Hajredin Kuqi i direktor Instituta za istraživanje ratnih zločina, Zejnullah Gruda, složili su se da institucije treba da budu potpuno posvećene istini o ratnim zločinima.

"Uvjeren sam da  će naši argumenti, naše pravo i naše patnje pomoći otkrivanju istine ne samo za danas, već i za budućnost i generacije koje dolaze", rekao je Kuqi.

Gruda  je izrazio zahvalnost za podršku i pomoć Vladi u osnivanju Instituta.  On je istakao da je otkrivanje zločina pravi put ka pomirenju naroda u poslijeratniom period  i dodao da “institucije nisu učinile mnogo da se otkrije istina o svemu što se dogodilo”.

Gruda je ocjenio da treba da se učini prvi korak a to je opraštanje i ne promovisanje mržnje.
{jcomments on}