Žalba slovenačke komapnije CETIS, eliminisane iz trke za proizvodnju elektronskih pasoša, sa veoma niskom cijenom je odbačena od strane Panela za razmatranje žalbi.

Članovi ovog tijela su odlučili da Ministarstvo unutarnjih poslova nastavi sa procedurama i tender vrijedan 14 miliona eura za proizvodnju biometrijskih pasoša da austrijskoj kompaniji  Österreichische Staatsdruckerei GmbH.

Ova odluka je donesena u petak i biće objavljeno danas (ponedjeljak). Hysni Hoxha, šef Panel za razmatranje, izjavio je u nedjelju da je žalba slovenačke kompanije bila neosnovana, iako je navedena kompanija izjavila da je ona nudi dokaze. Odbačena je ova žalba. Panel je ocijenio da je prigovor bio neosnovan i mi smo dali pravo naručitelju da dodijeli ugovor za nabavu aktivnosti za "Opskrbu elektronskim pasošima", rekao je Hoxha. Eliminisana slovenačka kompanija CETIS, koja je bila jeftinija za oko 600 hiljada eura, bila je u trci za proizvodnju pasoša u Sloveniji, gdje se i proizvode biometrijski pasoši za ovu zemlju Evropske unije.

U utrci za proizvodnju elektronskih pasoša bila je i njemačka kompanija "Giesecke & Devrient", za koju njemački mediji izvještavaju da tamošnje vlasti vrše istragu u vezi sa u vezi s podmićivanjem. No, za Panel za razmatranje ova komanija je bila bila odgovorna i ocjenili su da su tri od četiri konkurnentske komanije bile odgovorne i da se tender ne treba anulirati uopšte.

Kvalificirane za drugu fazu na ovom tenderu bile su šest kompanije, dok su četiri od njih predale svoje ponude. Slovenačka kompanija za proizvodnju elektronskih pasoša je eliminisana iz utrke iako je dala najnižu ponudu.

"Mi smo ponudili sedam mašina s proizvodnim kapacitetom od 40 sekundi za kompletiranje jednog pasoša, to znači 90 pasoša na sat. Proizvodni kapacitet  7 mašina je 5040 komada pasoša za 8 sati. Ponuđeni kapacitet sa naše strane je mnogo veći od kapaciteta proizvodnje od 3.500 komada pasoša traženog u tenderskoj dokumentaciji", stoji u pismu kompanije CETIS, ali koje je ocjenjeno kao neosnovano od strane Panela za razmatranje žalbi.

"Uvjereni smo da naša ponuda ispunjava sve uslove tražene iz tehničke dokumentacije, te vas molimo da provjerite naše argumente gore navedene", navodi se zahtjevu podnošenom od strane CETIS-a i u ministarstvu.

Departament nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova zahvalio se prethodnog dana na učešću u proceduri javne nabave gore navedene slovenačke firme i sa žaljenjem je obavjestila da je eliminisana iz utrke, zbog toga što je ponuda koju su predali, prema ministarstvu nije prihvaćena iz više razloga.

Ovaj razlog je bio kategorički odbijen od strane slovenačkog ponuđača, koji se odmah žalio Panelu su razmatranje žalbi kojemu je ponudio i dodatne informacije od tenderskom dosijeu i njihovim proizvodnim kapacitetima koji, po njihovom mišljenju, premašuju definisanu granicu proizvodeći 1500 komada pasoša više. U ponedjeljak će oni i službeno saznati da njihova žalba nije uzeta u obzir od strane Panela za razmatranje iako su bili jeftiniji u konkurenciji proizvodnje pasoša koji su dio uslova za liberalizaciju viznog režima s Europskom unijom, pišu mediji.
{jcomments on}