Vlada Kosova još nije dala informacije o tome kada će donijeti odluku o uvođenju carinske takse od 10 posto na uvoz iz Srbije i Bosne. Najavljeno je da će ova odluka biti donijeta u toku ove nedjelje.

Carinski službenici su izrazili svoju spremnost za provedbu bilo koje odluke Vlade, bilo za poreze, ili reciprocitet.

Lokalne vlasti još uvijek se nisu izjasnili oko odluke o uvođenju carinske takse od 10 posto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ministarka trgovine i industrije, Mimoza Kusari Lila, najavio je sredinu ovog mjeseca, koji pada ove sedmice, kao rok kada će se početi primjenjivati carinske mjere protiv ove dvije zemlje, koje su blokirale proizvode s Kosova. No, još uvijek nije službeno poznato da li je donešena odluka.

Dužnosnici Ministarstva, danas nisu izrazili spremnost da daju informacije o ovom pitanju.

S druge strane, dužnosnici Carine Kosova rekli su da je Carina izvršni organ koji provodi sve zakone na snazi i svaku odluku Vlade vezano za razne fiskalne politike.

Glasnogovornik arine, Adriatik Stavileci, izjavio je Radiju Kosova, da su oni spremni da sprovedu svaku odluku Vlade u roku od 15 minuta.

"Normalno da Carina ima kapacitete i resurse kako bi sprovela i u slučaju da se nešto promjeni oko uvoza proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Čak smo i u prošlosti imali različite carinske mjere ili različite politike koje su se promijenile i svaka promjena se kod nas odražavala pozitivno. Ukoliko dođe do odluke Vlade u momentu kada bude donešena, u roku od 15 minuta maksimalno mi možemo da je primjenimo", rekao je Stavileci.

Dvije zemlje, Srbija i Bosna, od 2008, su blokirali sve proizvode koji nose obilježja Republike Kosovo. Na početku je ministarka Kusari-Lila upozorila na mjere reciprociteta protiv njih, ali je kasnije rekal da će provesti carinske takse od 10 posto.

Proizvodi sa Kosova su blokirani od strane Srbije dok je uvoz iz Srbije povećan za 25 posto u posljednje tri godine.
{jcomments on}