Predsjednik opštine Bujanovac Shaip Kamberi izjavio je za FoNet da su teze o podjeli Kosova i promjeni granica veoma opasne i upozorio da bi mogle da izazovu "domino efekat".

On je rekao da sve albanske političke partije, koje imaju odbornike u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, podržavaju principe međunarodne zajednice o nepromjenjivosti granica.

"Svi mi smatramo, da ukoliko to krene onda bi to po "teoriji domina" imalo efekat kako u Makedoniji tako i u Bosni. To nas može vratiti u ratni period od prije desetak i više godina", ocjenio je Kamberi. 

"Bilo kakva ideja o razmjeni i podjeli teritorija je opasna i može nas vratiti u nestabilno stanje. Vrijeme će pokazati da li ta ideja, koja, "dolazi iz vrha vlasti u Beogradu", podržava i inicijativu za podelu Bujanovca na albanski i srpski. To može vratiti ovaj region u ratno stanje", upozorio je Kamberi.

"Izgleda da nekome smeta to što se o Bujanovcu priča i zbog pozitivnih stvari, pa je lansirana inicijativa o podjeli grada po modelu Mitrovice na Kosovu", rekao je Kamberi.

On je upozorio da se problemi, koji nisu rješavani decenijama, reflektuju i na problem "lažnih azilanata".

"Svi građani iz Bujanovca, koji pretenduju da idu u zemlje zapadne Evrope i tamo se prijavljuju za status azilanata, žrtve su sadašnjeg stanja koje postoji nekoliko decenija.

Ekonomska kriza, politički problemi koji ovdje postoje, besperspektivno stanje mladih zbog nepriznavanja diploma sa Kosova, uzroci su odlaska prema zemljama zapadne Evrope",
rekao je Kamberi.

I pored ovakvog stanja Bujanovac je prošle godine dobio sertifikat opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem i niz drugih priznanja. Kome to smeta, pitao je Kamberi.