Za Veliku Britaniju je ideja o podjeli Kosova potpuno neprihvatljiva, izjavio je juče u Tirani britanski državni sekretar za odnose s Evropom i NATO David Lidington.

Lidington je na konferenciji za novinare poslije razgovora sa zamjenikom albanskog premijera i šefom diplomatije Edmonom Haxhinastom, rekao da oni podstiču Vladu Kosova da sprovede institucionalne i ekonomske reforme neophodne za evropske integracije.

"Ponovili smo snažno protivljenje govoru o podjeli Kosova, koja je potpuno neprihvatljva za nas", rekao je Lidington, navedeno je na internet strani albanskog ministarstva spoljnih poslova.
On je rekao da je Velika Britanija "zastupnik širenje EU na zapadni Balkan i Albaniju", ali da članstvo u EU zahtjeva ispunjenje uslova i da je važno sprovođenje opsežnih pravnosudnih i administrativnih reformi.

Haxhinasto je rekao da je su se složili da teza o promjeni granica i razmjeni teritorija nije u evropskom duhu niti je u skladu s integrativnim procesima regiona.
 
Lidington i Haxhinasto su podržali, kako se navodi na internet strani albanskog ministarstva, dijalog Kosova i Srbije o tehničkim pitanjma što će biti od koristi za obje države, kao i regionalne i evropske integracije.