Peta runda pregovora Prištine i Beograda neće biti održana kako je ranije najavljeno 14. i 15. juna, a učesnici dijaloga za to imaju različita objašnjenja.

Dok na srpskoj strani tvrde da datum nikada nije bio preciziran, iz Prištine stižu uvjeravanja da je upravo Beograd tražio odlaganje.

Šefica prištinskog pregovaračkom tima Edita Tahiri kaže da su pregovori odloženi jer se Srbija plaši potpisivanja sporazuma o skoro svim temama razgovora, među kojima su sloboda kretanja, trgovina, energetika i telekomunikacije.

Njene navode za B92 demantovao je šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović, uz napomenu da je do pomjeranja termina došlo dogovorom dveju strana.

"Mislim da nije u redu da se daju takve kvalifikacije posebno od strane Prištine, pošto oni najbolje znaju ko je najčešće bio protiv postizanja sporazuma i tako dalje. To nas neće dovesti bliže dogovoru, hoću da negiram da se mi bojimo bilo kakvog dogovora. Mi smo spremni da te sporazume napravimo sa Prištinom. Mislim da smo veoma blizu toga, ostalo je jako malo stvari da se popravi u nekom koncepcijskom papiru koji stoji između nas. U tom smislu sam optimista, i sve ostalo je upotreba ove stvari za unutrašnje političke potrebe", kaže Stefanović.

Podsjetimo da je iz EU više puta isticano da napredak u dijalogu Prištine i Beograda ima uticaja na brzinu njihovih evrointegracija.