Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti osnovana je danas u Novom Pazaru na Internacionalnom univerzitetu. Na osnivačkoj skupštini usvojena je Platforma za osnivanje Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti kao i Statut akademije.

Utemeljivači BANU-a su:

1.  prof. dr. Ferid Muhić,
2. prof. dr. Mustafa Cerić,
3. muftija Muamer ef. Zukorlić,
4. prof. dr. Dževad Jahić,
5. prof. dr. Muhamed Filipović,
6. prof. dr. Lamija Hadžiosmanović,
7. prof. dr. Đenana Buturović,
8. prof,. dr. Ibrahim Pašić,
9. prof. dr. Omer Nakičević,
10. prof. dr. Ismail Čekić,
11. prof. dr. Džemaludin Latić,
12. književnik Alija Džogović,
13. prof. dr. Šerbo Rastoder,
14. akademski slikar Mehmed Sletović,
15. prof. dr. Hasnija Muratagić – Tuna,
16. prof. dr. Ejup Ganić,
17.  književnik Nedžad Ibrišimović,
18. prof. dr. Omer Ibrahimagić,
19. akademski slikar Muradin Dino Trtovac,
20. prof. Ervin Sinanović i
21. ekonomsita Haris Hromić.

{gallery}galerije/banu{/gallery}

Za prvog predsjednika BANU-a izabran je prof. dr. Ferid Muhić, dok je za predsjednika Senata izabran reisulema prof. dr. Mustafa ef. Cerić. Potpredsjednici Akademija su, odlukom skupštine, prof. dr. Dževad Jahić i prof. dr. Lamija Hadžiosmanović.

Za generalnog sekretara BANU izabran je muftija Muamer ef. Zukorlić.

Senat Akademije pored predsjednika čine i: prof. dr. Ferid Muhić, prof. dr. Dževad Jahić, prof. dr. Lamija Hadžiosmanović, muftija Muamer ef. Zukorlić, prof. dr. Muhamed Filipović, prof dr. Ejup Ganić, književnik Nedžad Ibrišimović i prof. dr. Mevlud Dudić.

Nadzorni odbor BANU čine: prof. dr. Ismail Čekić – predsjednik, prof. dr. Šerbo Rastoder – član i prof. dr. Ibrahim Pašić – član.

Sud časti BANU čine: prof. dr. Omer Nakičević – predsjednik, prof. dr. Hasnija Muratagić Tuna – član i akademski slikar Mehmed Slezović – član.

"Ovim se ostvaruje naša težnja da bošnjačka nacija dobije važan stub očuvanja identiteta", poručio je muftija Zukorlić, koji je bio na čelu Incijativnog odbora.

Predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti Ferid Muhić rekao je da će novoosnovana akademija sarađivati sa svima, koji to budu željeli.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, koji je izabran za predsjednika Senata Akademije, rekao je da će ona uskoro biti inaugurisana i u Sarajevu, a potom promovisana i u Skopju, Zagrebu, Čikagu, Sidneju, Oslu...

Reis Cerić je istakao da se zalaže za saradnju sa svima koji pokažu interesovanje, ali da će se snaga Bošnjačke akademije mjeriti i po tome ko će je osporavati i napadati u štampi.