Nakon što je preživeo pokušaj atentata, pevač se sada suočava sa zatvorskom kaznom. Turski pjevač Ibrahim Tatlises, koji je poznat u svijetu, vratio se 1. juna u Istanbul nakon višenedjeljnog liječenja u Njemačkoj zbog prostrelne rane u glavi, zadobijene u pokušaju atentata u martu. Međutim, on se sada suočava sa zakonskim problemima zbog navodne povezanosti sa kriminalnim podzemljem u Turskoj.

Komentarišući Tatlisesovo stanje, profesor Tunc Alp Kalon, direktor Instituta u Istanbulu na kojem taj pjevač nastavlja svoje liječenje, rekao je da su Tatlisesovo raspoloženje i reakcija na liječenje pozitivni. „Ukupno stanje našeg pacijenta je izuzetno dobro. Možemo reći da je bolje nego što smo očekivali.“

Ubrzo nakon što je na Tatlisesa pucano 14. marta u Istanbulu pronijele su se glasine da možda nikada neće moći ponovo da hoda ili peva. On je pretrpeo paralizu na lijevoj strani tijela i proveo je 58 dana na klinici u Njemačkoj. Mada se zdravstveno stanje tog pjevača poboljšava, njegova situacija sa zakonom i dalje je sporna. Turski Vrhovni žalbeni sud poništio je sudsku odluku kojom je odložena zatvorska kazna u trajanju 13 mjeseci i 15 dana, koja je Tatlisesu izrečena zbog „pomaganja [kriminalnoj] organizaciji svjesno i voljno“.

Prvobitnom odlukom Istanbulskog suda pjevač je proglašen krivim, ali je dobio odloženu kaznu, pod uslovom da ne ponovi to krivično djelo u narednih pet godina. Međutim, kada je pokrenut žalbeni postupak u tom predmetu, Vrhovni žalbeni sud je zaključio da kazna ne treba da se ublaži. Sada će nadliježni Istanbulski sud još jednom pregledati dokumentaciju iz tog predmeta i donijeti novu odluku.

Obraćajući se novinarima 3. juna, Tatlisesov advokat Ahmet Kuçuk nije izrazio zabrinutost u pogledu zakonske situacije pjevača, rekavši da su tvrdnje da će se suočiti sa izdržavanjem zatvorske kazne neosnovane. „Odluka Vrhovnog žalbenog suda o poništenju je u korist mog klijenta.“

Prema Kuçuku, ako sud ponovo odloži kaznu, slučaj će biti zatvoren, a krivično dijelo neće ostati u Tatlisesovom dosijeu.

Procenjujući situaciju, advokat Ilkan Mehmet Elçin složio se sa Kuçukovom procjenom, ali je pomenuo još jednu mogućnost. „Vrhovni žalbeni sud možda misli da se uslovi za odlaganje kazne nisu ostvarili u Tatlisesovom slučaju“, rekao je on, objašnjavajući da počinilac mora da pokaže da se kaje da bi dobio odlaganje kazne. To je, rekao je on, nešto u šta Vrhovni sud možda nije uvjeren, pa Tatlises u tom slučaju ne bi bio oslobođen.

U međuvremenu, istraga pokušaja atentata na Tatlisesa se nastavlja. Pjevač će svjedočiti čim njegovi doktori zaključe da je sposoban za to.

Tatlisesovi obožavaoci i kritičari izražavaju različita mišljenja o tom vrtlogu događaja i navodnoj povezanosti pop zvezde sa organizovanim kriminalom.

U svojoj izjavi pisac i popularni turski muzički stručnjak Naim Dilmener komentarisao je da to nije prvi put da se Tatlisesovo ime pominje u vezi sa organizovanim kriminalom, ali to ne stvara negativnu reakciju njegovih obožavalaca. „U zemljama kao što je naša, takve veze, mada nemaju ništa sa muškošću, vide se kao primarni faktori snage i moći.“

Slično njemu, univerzitetska studentkinja i Tatlisesova obožavateljka Fatos Jildiz, 24, smatra da Tatlises zaista ima veze za podzemljem, ali ne misli da je to važno. „On ima toliko kompanija i živi u zemlji kao što je Turska. On mora da ima veze sa takvim bandama, ali to me ne zanima; mene zanimaju njegove pjesme“, rekla je ona.
{jcomments on}