Studija o izvješću o imovini političara na Kosovu otkriva velika neslaganja. U martu 2010. godine po prvi put dužnosnici su podnijeli spisak imovine Agenciji za Antikorupciju. Osam mjeseci kasnije oni koju su bili u trci na izborima podnijeli su takođe spisak imovine.

Upoređujući ove izjave otkriven je veliki broj nepodudarnosti. To potvrđuje zabrinutost koja se osjetila od strane Evropske Komisije u izvještaju o napretku Kosova.

Xhavit Haliti član Predsjedništva Skupštine, izjavio je u martu 2010. godine da ima 120 hiljada eura na računu u banci i jedan apartman u vrijednosti od 120 hiljada eura. Ali u novembru, u izjavi pred CIK-om on je izjavio da ima bogatsvo u iznosu od 1.2 miliona eura.

Njegov kolega, Jakup Krasniqi, također je podnio različite podatke. U svojoj izjavi za Agenciju za Antikorupciju izjavio je vrijednost njegove imovine iznosi 600 hiljada eura, dok je za Centralnu izbornu komisiju izjavio daima samo 60 hiljada eura.

Ethem Çeku iz opozicione AAK, je za Agenciju da ima kompaniju čija je vrijednost  4 miliona eura, dok je za CIK izjavio da kompanija vrijedi 2 miliona eura.

U dokumentu je Agenciji izjavio da posjeduje kuću u Peći koja vrijedi 400 hiljada eura, jedan lokal 150 hiljada eura i jedan magacin u vrijednosti od 175 hiljada eura. Osam mjeseci kasnije nijedna od ovih stavki se nije pojavila u dokumentu koji je bio predat CIK-u.

Çeku je izjavio da to nije prijavio zbog toga što je ova imovina bila tada prodata.
 
Ismet Beqiri, visoki zvaničnik LDK-a je za Agenciju izjavio da ima 17 hiljada eura na računu u banci, ali kasnije za CIK nije izjavio da posjeduje ovaj račun, prenosi Tema, pozivajući se na izvore teksta koji je objavio Balkan Insight.
/zeri/
{jcomments on}