Od početka jula očekuje se da Vlada Kosova dopusti uvoz vozila proizvedenih 1995. godine. Dosadašnje ograničenje da se ne uvoze vozila strarija od 8 godina dovela je do blokiranja tržišta i prepolovilo uvoz vozila sa samo malo više od 25 hiljada na 12 hiljada godišnje i nemjenjanje vozila od strane građana zbog previsokih cijena.

U nijednoj zemlji u regiji ne postoji ograničenje uvoza na godinu proizvodnje, a ovaj uvoz će državnom budžetu donijeti oko 20 miliona eura godišnje.

"Još takva odluka nije stupila na snagu, ali se nadam da će stupiti početkom jula. Kosovo je 2005. godine uveo upravne mjere, koje zabranjuju registraciju vozila starijih od osam godina, koja u stvarnosti nije bila dobra jer svaka osoba u principu ima pravo da posjeduje vozilo za koje je u mogućnosti da plati. Demokratske države su za automobile uvele kontrolne mjere koje podrazumijevaju sigurnost, posebice u sistemu kočnica i ekološke karakteristike", izjavio je za Epoka e re, Direktor Carine  Kosova, Naim Huruglica, dodajući da je u ovom pogledu Kosovo napravilo napredak.

"Prije nekoliko godina, naše institucije su ovlastile neke subjekte za homologizaciju vozila. Ideja za uvođenje ovog ograničenja je jedina mjera zabrane uvoza otpada iz inostranstva, jer se na Kosovu uvoze vrlo stara vozila. Vlada ima prijedlog, koji nije konačan, po kojem je dopuštena liberalizacija na uvoz vozila, ali pod uslovom da automobili zadovoljavaju evropske standarde homologizacije (tehničke ispravnosti vozila), uglavnom u smislu ekološke i tehničke ispravnosti", naveo je Huruglica.

Prema njegovim riječima, očekuje se da omogućavanje uvoza vozila Kosovu donijeti najmanje 20 miliona eura godišnje.

"Teško je dati tačan iznos koliko će Kosovo dobiti, jer mi ne znamo kakva će biti reakcija na tržištu. Međutim, očekujemo rast uvoza. Bilo je mnogo zahtjeva od građana u tom pogledu. Naša očekivanja su da će ovaj projekat donijeti najmanje 20 miliona eura godišnje prihoda u budžetu Kosova. Ja uvijek govorim da možemo očekivati da će na tržištu doći od 10 do 15 hiljada vozila godišnje", rekao je Direktor Carine Kosova, Huruglica.

Europska unija (EU) uvela je različite potvrde o sukladnosti po pitanju kvaliteta kontrole limita emisija štetnih gasova. Postoje certifikati pod nazivom "Euro dva" i "Euro tri." U većini europskih zemalja dopusta se promet vozila sa certifikatima "Euro dva."

Certifikat "Euro tri" je nov, koji se trenutno primjenjuju, zbog toga vozila od 2003. postići će takav standard, ali je stvar odluke Vlade da li da se ide s "Euro dva" ili "Euro tri. " U EU je dozvoljena upotreba oba certifikata.
{jcomments on}