Italijanski ambasador na Kosovu Mihaele Giffoni izjavio je da ni jedan evropski državnik ne podržava podjelu Kosova i da ta tema ne može da bude dio dijaloga Prištine i Beograda.

Giffoni je rekao da je podjela Kosova koncept koji u posljednje vrijeme promovišu neki srpski krugovi i da to nije bilo, nije i ne može da bude dio dijaloga pokrenutog između Prištine i Beograda.

U intervjuu listu "Koha Ditore" on je kazao da je sve što se čuje o podjeli Kosova privatna ideja nekih zvaničnika i takav koncept nikada nije dolazio u obzir.

"Koncepti kao što je ovaj o podjeli je u suprotnosti sa principima kao što je regionalna saradnja, a u suprotnosti je i sa regionalnom stabilnošću jer se takav koncept odražava na čitave djelove Balkana i u suprotnosti je sa poboljšavanjem uslova života građana. I dalje vjerujem da bi se život građana na sjeveru i u ostalim djelovima Kosova ali i u Srbiji poboljšao saradnjom a ne podjelama. Podjela ne donosi poboljšanje života. Zbog toga podjela ne može da bude i nije dio ovog dijaloga", rekao je ambasador Italije.

On je izrazio očekivanje da će u sljedećoj rundi dijaloga uslijediti konkretni rezultati.
{jcomments on}