Ministar za ekonomski razvoj Besim Beqaj posjetio je kasno juče poslije podne Prizren i kazao nakon razgovarao sa predsjednikom opštine da nema pogoršanja odnosa između Vlade Kosova i MMF-a.

Stvaranje daljih mogućnosti i uslova za razvoj opština bila je tema jučerašnjeg sastanka između Ministara za ekonomski razvoj Besima Beqaja i predsjednika prizrenske opštine Ramadana Muje. Ovaj posljednji je nakon sastanka iza zatvorenih vrata na press konferenciji izjavio da je prizrenska opština spremna da u tom smjeru da svoj doprinos na ekonomskom razvoju.
 
“Mi potenciramo veliki značaj prošlonedjeljnim otvaranjem kancelarije za registarciju biznisa što smo uradili zajedno sa minisatrztvom za trgovinu i industriju. Tako građani zainteresovani za otvaranje novih biznisa imaju sada dobre uslove da zbog toga ne odlaze u Prištinu nego da sve to završavaju ovdje, što je veliki napredak” - kazao je predsjednik Muja.
 
Ministar Beqaj je sa druge strane istakao da je Vlada spremna za novu dinamiku kako bi pospješila i inicirala novi razvojni koncept sa glavnim ciljem - otvaranje novih radnih mjesta.
 
“Naše ministarstvo je pripremilo novi program razvoja 2011-2014. i ja sam o tome obavjestio predsjednika da smo pripremili ambiciozan program kojim ćemo od 7 do 8  procenata povećati ekonomski razvoj. Time ćemo smanjiti nezapošljenost do 10 procenata u zavodima za zapošljavanje. Planiramo da time razbijemo mnogobrojne barijere oko licenci i dozvola neophodnih za biznis”.
 
Ministar Beqaj naglasio je i da će jedan od prioriteta minisatrstva na čijem je on čelu biti i jačanje privatnog sektora.
 
“Mi ćemo podržati predsjednike u svim inicijativama zato što ovaj projekat kojeg je pripremila vlada u cilju ekonomskih reformi i razvoja je nemoguće ostvariti bez opština i njihovih predsjednika. To će uticati na povećanje zapošljenih i ekonomski razvoj Kosova”
 
Minsitar Beqaj nije propustio priliku da kaže i u Prizrenu da  nema pogoršanja odnosa između Vlade Kosova i MMF-a .
 
Vlada Kosova je donela odluku u interesu građana kada je riječ o povećanju plata od 30 do 50 procenata. Oko 70 000 familija je time profitiralo.  Na ovaj način mi smo morali da balansiramo između interesa naših građana i dobrih odnosa sa MMF-om. Mi na ovaj način, ponavljam to i ovde, nismo pogoršali odnose sa MMF-om nego smo samo redizajnirali međusobne odnose”
 
Ministar Beqaj se sastao i sa predstavnicima Biznismena u Prizrenu a nakon toga otputovao je u Dragaš gdje je opštinskim čelnicima i biznismsenima govorio na ovu temu.
{jcomments on}