Ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi izrazio je uvjerenje da će do oktobra ove godine početi sa proizvodnjom biometrijskih pasoša, kao jednim od uslova za liberalizaciju viza. Međutim, niko od političkih subjekata opozicionog bloka ne vjeruje da će ministar unutrašnjih poslova uspjeti da do oktobra ove godine izda prvi biometrijski pasoš.

“Ukoliko sve teče po planiranoj dinamici u oktobru ćemo imati prvi biometrijski pasoš", rekoa je Rexhepi. Bez obzira na ovu izjavu opozicija je skeptična da će Vlada "Thaçi 2" moći da izvrši sve potrebne pripreme za izdavanje pasoša.

Ismet Beqiri, šef Parlamentarne grupe LDK je skeptik da će izjave ministra Rexhepija zaživjeti na jesen ove godine.

"Skeptičan sam da će ova Vlada uspjeti da izda pasoše, uzimajući u obzir dosadašnja obećanja koja nisu realizovana. Ovo je jedna 'zaspana' vlada i na ovom putu će imati stagnacija", rekao je Beqiri.

Prema njegovim riječima vlada "Thaçi 2" koristi sredstva iz budžeta Kosova neplanirano, i "ne bi bilo dobro da na kraju ovog procesa iziđu sa opravdanjima kako nema sredstava za proizvodnju pasoša". Međutim, on je rekao da ne bi bilo veliko iznenađenje da ove jeseni Kosovo neće imati pasoš, uzimajući u obzir kako je rekao Beqiri ovu "nenačelnu" Vladu.

On je podsjetio državne institucije da se pridržavaju predviđenih rokova o izdavanju jednog veoma važnog dokumenta za Kosovo, jer je ovo u interesu zemlje i u interesu svih građana.

"Pasoši su potreba za građane, ali istovremeno i obaveza vladinih institucija", rekao je Ismet Beqiri, predstavnik LDK.

Slično se izrazio i podpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova, Ahmet Isufi, koji je rekao da bi bilo bolje da ministri kabineta rade na izdavanje biometrijskih pasoša, jer obećanja datuma često dovodi vladine dužnosnike da dođu u poziciju suprotstavljanja sa samim sobom.

"Bolje bi bilo da rade i ne bave se predviđanjima. Dobro je da ministri budu oprezni u svojim izjavama, jer posle samo štete sebi", rekao je Isufi.

Međutim, poznavalac evropskih zbivanja, Shenoll Muharremi kaže da je veoma važno da institucije Kosova proizvedu sigurne pasoše, jer vrijeme nije veoma važno.

"Veoma je bitno da Kosovo ima sigurne pasoše i da se takva stvar dešava u koordinaciji sa Bruxellesom", rekao je on.

Prema Muharremiju, ukoliko Kosovo uspije da na jesen izda biometrijske pasoše, to ne znači liberalizaciju viza. Izdavanje biometrisjkih pasoša je, međtim, jedan od uslova liberalizacije viza.
{jcomments on}