EULEX-ovi eksperti za sudsku medicinu iz Odjeljenja za sudsku medicinu (OSM) ekshumirali su ostatke devet pojedinaca za koje se sumnja da su bili žrtve konflikta na Kosovu. Terenska operacija koja je trajala tri dana izvedena je na muslimanskom groblju na sjeveru Mitrovice.


Alan Robinson, jedan od rukovodilaca OSM, izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima operacije. "Još uvek tragamo za ostacima još najmanje dva nestala lica na ovoj lokaciji. Nastavićemo da radimo tokom narednih dana”, rekao je Robinson.
 
Ekshumacija u Mitrovici predstavlja rezultat intenzivne analize dokumenata, istrage i nekoliko prethodnih posjeta lokaciji. "Moja ekipa je mjesecima radila na ovom predmetu. Ovo je tipičan primjer temeljnog i detaljnog pristupa koji je neophodan kada se traga za nestalim licima. Za to je potrebno vrijeme", rekao je Robinson.
 
Ova ekshumacija je, pored toga, predstavljala priliku da se nastavi sa podučavanjem novoosnovane lokalne ekipe za ekshumaciju. Članovi lokalne ekipe OSM iz Ministarstva za pravosuđe su aktivno učestvovali u operaciji, pod nadzorom forenzičkog arheologa iz EULEX-a.
 
EULEX-ovi eksperti za sudsku medicinu su tokom prošlih nekoliko mjeseci podučavali novoosnovanu ekipu za ekshumaciju.
 
"Lokalne vlasti će jednog dana preuzeti sve odgovornosti za traganje za nestalim licima i sudske medicine. Ekipa za ekshumaciju predstavlja veliki korak ka ovom cilju", zaključio je Robinson.
 
Od kada su se stručnjaci EULEX-a pridružili OSM decembra 2008. godine, ovo odeljenje je sprovelo više od 280 terenskih operacija. Pronađeni su posmrtni ostaci više od 140  nestalih lica.