Fond za kosovske političke partije je prepolovljen od 4 miliona 868 hiljada i 981 eura na 2.4 miliona. Ministarstvo Finansija je prepolovilo ovoj fond, iako u Zakonu budžeta i dalje figurira prvi iznos, u Centralnoj Izbornoj Komisliji sada je već poslata "budžetska korekcija" Ministarstvu Finansija, da partije ne mogu dobiti više od polovine obećanih sredstava.

Dakle, politički subjekti neće biti u mogućnosti da dobiju 40 hiljada eura za svakog člana koji je u Skupštini Kosova, nego samo po 20 hiljada eura.

Odmah su usljedile reakcije stranačkih predstavnika u vezi s prepolovljenjem budžeta. Poslanica AAK-a, Donika Kada-Bujupi je ocijenila intervenciju Ministarstva Finansija kao kršenje zakona.

"2.4 miliona eura ste preusmjerili nakon što je budžet usvojen od strane Skupštine. Vi ste napravili promjenu koja nema pravnu osnovu... Vaše greške koštaju milionima", rekla je Kada-Bujupi ministru Financija, Bedri Hamza.

S druge strane, ministar je odgovorio:

"Ako imate dokaze da je ovaj zakon prekršen, onda nam dostavite dokaze i ja ću vam odgovoriti. Ali ja sam siguran da nema nezakonitih transfera u ovom pravcu", rekao je Hamza.