Ideja o podjeli Kosova sa Albanijom, koju je u nekoliko navrata "servirao" Ivica Dačić, a spremno "dočekao" Boris Tadić, podržava politiku ekstremnih desničarskih snaga koje zastupa Samoopredeljenje Albina Kurtija.

Kazao je ovo Slobodan Petrović, zamjenik premijera Hashima Thaçija i lider Samostalne liberalne stranke.

"U toj priči svi gube, a najviše srpska zajednica", dodaje Petrović.

U razgovoru za srbijanske "Vesti", Petrović zaključuje da je taj scenario nemoguć jer ga, prije svega, neće dozvoliti "oni koji organizuju pregovore Beograda i Prištine".

Upitan da prokomentarišete ideje o podjeli Kosova sa Albanijom, Petrović je kazao da "to nikako ne ide u korist srpskoj zajednici, već samo čini veliku štetu".

"Naročito Srbima koji žive južno od Ibra i koji samo mogu da pretpostave kakva bi ih sudbina u takvom scenariju zadesila. Time bi samo Srbija izgubila, i to mnogo. Jer, kada jednom počne da se primjenjuje taj princip podjele istog trena bi se to odrazilo na jug Srbije, ali i šire u regionu. Takve ideje su kao opasnost označili i Brisel i Washington, a taj ko ih zagovara samo podržava otvaranje drugih problema. Ti političari javno objašnjavaju da govore u lično ime, ali su njihove namjere providne", dodao je.

"Ideju o podjeli Kosova niko to nije ozbiljno shvatio, to samo umanjuje prostor za pregovore. Ne znam čija je to ideja kada i oni koji organizuju sastanke Prištine i Beograda se naježe od takvih izjava. Mislim da, srećom, to niko nije shvatio ozbiljno. Čak ni u Albaniji. Tamo ljudi imaju agendu za učlanjenje u EU, i ne žele ni da razmišljaju o tako nečem. Ono što je najčudnije u toj čitavoj priči jeste da Beograd takvim izjavama podržava ideje ekstremnih političkih opcija i programska načela Samoopredeljenja, na čijem je čelu Albin Kurti", konstatovao je Petrović.