Ambasadorka SAD u Beogradu Mary Warlick izjavila je da Vašington podržava dijalog Beograda i Prištine ali ne o podjeli Kosova.

Warlick je rekla da u dijalogu mnogo toga može biti postignuto, poput rješavanja problema katastra, telekomunikacija ili struje, što može biti veoma korisno za ljude koji tamo žive.

Ambasadorka Warlick je kazala da SAD podržavaju "proaktivne i konstruktivne odnose naroda Srbije i svih naroda Kosova ali, ne u kontekstu preispitivanja pitanja statusa i teritorijalnog integriteta".

Na pitanje “Politike” zašto je podjela Kosova bila prihvatljiva za Vašington ranih devedesetih godina, a sada nije, ona je rekla da ne misli "da imamo bilo kakav razlog i prednost da gledamo unazad".

"Što se nas tiče, pitanje statusa i granica Kosova je rješeno. Naravno, priznajemo specijalne interese i specijalne odnose između Srbije i Srba koji žive na Kosovu, kao i interes za manastire i kulturno nasleđe", kazala je ona.

Ambasadorka SAD je rekla da Vašington podržava Srbiju u njenim evropskim integracijama, i naglasila da je dijalog Beograda i Prištine veoma važan i da u njemu narednih mjeseci treba očekivati veliki napredak.

"Kada govorimo o unutrašnjim reformama koje su važne za EU, neophodno je još posla da bude urađeno. Takođe je važan i kontinuirani napredak u saradnji sa susjedima na otvorenim pitanjima i tu mislim da je nedavno pokrenut dijalog Beograda i Prištine veoma važan i očekujem da veliki napredak bude postignut narednih mjeseci", rekla je ona u intervjuu "Politici".

Ona je istakla da je hapšenje Ratka Mladića bilo veoma značajno za Srbiju, njenu saradnju s Haškim tribunalom, ali i sve žrtve bosanskog rata, naročito za žrtve tragedije u Srebrenici, i izrazila uvjerenje da će Srbija završiti svoju obavezu prema tom sudu.