Savjetnici predsjednice Jahjaga su odlučili da ne dopuste novinarima da postave pitanja na koje Šef države ne može odgovoriti. Ovo se desilo u petak na aerodromu u Prištini, poslije povratka iz Italije. Express piše da "na konferenciji za medije savjetnici Predsjednice su zatražili nekoliko puta da novinari ne izlaze iz okvira teme".

"Molim vas još jednom, poštovane kolege, da se pridržava te teme zbog koje ste ovdje dočli i da ne izlalimo iz okvira nje", bila je molba glasnogovrnika Predsjednice, Arbëra Vllahiua.
 
Novinari nisu poslušali molbu savjetnika, pa je Predsjednici bilo postavljeno pitanje o garancijama koje je dobila o nepodjeli Kosova i momerandumu sa FSK-om, pošto je ona po Ustavu Vrhovni komandant. Predsjednica je zatražila pomoć svojih savjetnika mimicima. Oni su odmah reagirali dajući joj savjet javno.

"Ova pitanja su izašla van okvira teme zbog koje ste i pozvani", reagovao je glasnogovornik Vllahiu, koji je do prije neko vrijeme bio novinar BBC-, sekcija na albanskom jeziku.

Predsjednica nije odgovorila na ovo pitanje poslušavši uputstva glasnogovnika.

/indeksonline/