Izjava Hashima Thaçija će “ukoliko srpski zvaničnici nastave sa prijedlozima o podjeli, tražiti više od nezavisnosti”, je prema mišljenju političkih analitičara, upozorenje da se Kosovu mogu pripojiti i druge sredine u kojima žive Albanci.

Azem Vllasi, analitičar iz Prištine kaže da je izjava kosovskog premijera poruka srpskim vlastima, da prestanu da status Kosova dovode u pitanje.

“Kosovo je država, nezavisna, suverena, priznata od strane 75 zemalja, što znači da više od toga ne može biti, ali je on sigurno mislio na dodatno proširenje, uključujući teritorije gdje žive Albanci kao što je Preševska dolina. To je direktna poruka ljudima na vlasti u Srbiji, ne čačkajte više pitanje granica, podjela itd. jer ako neko ima u glavi ideju o podjeli Kosova to automatski nameće i pitanje podjele Srbije”, kazao je Vllasi i ocjenio da postojeću situaciju ne treba opterećivati takvim idejama.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić je kazao da je Thaçi, nesumnjivo aludirao na pripajanje nekoliko opština sa jugu Srbije Kosovu, ali istovremeno se i odbranio, i javnosti poručio da on i njegova Vlada  ne učestvuju o razgovorima o statusu odnosno o promjeni granica.
 
 “Još 2005. godine, kada se prvi put pojavila ideja o podjeli, i tada od strane Srba, Albanci su rekli, da će tražiti razmjenu teritorija. To je i on sada poručio, a istovremeno i to da on ne učestvuje u nekim tajnim razgovorima o mogućoj podjeli.  Predpostavljam da Thaçi ima dobru komunikaciju sa Tadićevim kabinetom, i da je ovim htio da kaže da on nije ohrabrio ljude koji su bliski Tadiću da govore o podjeli”, kazao je Janjić.
 
Mediji u Prištini prenose izjavu premijera u kojoj je kazao da “zvaničnici u Beogradu treba da prestanu sa izjavama o podjeli Kosova, jer u suprotnom, zahtjevi Prištine mogu biti veći nego što je nezavisnost Kosova”. Građanima Kosova je obećao da neće biti podjele, promjene granica ili bilo kakve druge ugroženosti integriteta i istakao da je “nezavisnost Kosova, minimum dostignuća”.

/kimradio/
{jcomments on}