Ministar odbrane Kosova Agim Çeku kritikovao je učinak EULEX-a i pozvao misiju Evropske unije (EU) da se više angažuje na sjeveru Kosova, na, kako je rekao, "ničijoj zemlji, gde cvjeta organizovani kriminal".

Çeku je u intervjuu podgoričkim "Vijestima" ocjenio da misija EU "nije dala očekivane rezultate", jer za tri godine od nezavisnosti Kosova "niko nije uhapšen" za organizovani kriminal i korupciju.
 
"Bilo je par istraga, ali za tri godine nije rješen nijedan slučaj", kazao je Çeku i ocjenio da to dovodi u pitanje tvrdnje o izraženom problemu korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu.

On je zatražio od EULEX-a aktivniji angažman na severu Kosova, gde je, kako je rekao, "cvjeta organizovani kriminal".

Kosovski ministar odbrane zamerio je srpskom ministru odbrane Draganu Šutanovcu što prošle nedelje nije došao na skup ministara odbrane zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) i ocjenio da takvim ponašanjem "Srbija postaje prepreka regionalnoj saradnji, izgradnji dobrosusjedskih odnosa i da usporava nastojanja da se u regionu izgrade mir i sigurnost".

Kosovski ministar odbrane smatra da je završen proces prekrajanja granica na Balkanu i izrazio uvjerenje da je "prošlo vrijeme ratova i konflikata u regionu".
"Nema ideje velike Albanije, nema podjele Kosova, nema povratka na stanje prije 1999. godine i nema ujedinjenja sa bilo kojom drugom državom", kazao je Çeku.
 
On je negirao navode iz izvještaja Dicka Martyija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, i rekao da za to ne postoje dokazi, ali da su kosovske vlasti spremne da sarađuju u istrazi, jer je riječ "o jako ozbiljnim optužbama jedne ozbiljne evropske institucije".