Ambasador Velike Britanije u Srbiji Michael Davenport izjavio je danas da priče oko podjele Kosova nisu realne i da bi imale teže implikacije po cijeli region.

Pozdravljam dijalog Beograda i Prištine. Mislim da je ovaj dijalog veoma važan, i da je konstruktivan pristup Beograda i Prištine veoma važan za poboljšanje života građana na Kosovu. Smatram da ideja podjele nije veoma konstruktivna u ovom kontekstu. Nije baš realna i imala bi teže implikacije po ceo region. Važniji je sada dogovor u vezi sa bitnim temama koje se tiču života građana i ljudi na Kosovu - poručio je britanski diplomata.

Što se tiče izjave potpredsjednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da bi o Kosovu Srbija trebalo da razgovara sa Albanijom, Davenport je istakao da je to nova verzija jedne te iste ideje.

Najvažnije je sada da obje strane čine sve za konstruktivan dijalog, da se postignu što prije konkretni rezultati u dijalog. Sve što ne doprinosi uspjehu dijaloga nije konstruktivno, a ovakve ideje ne doprinose uspjehu dijaloga. Sve što govore političari ovdje i u Prištini ima uticaj na dijalog i mislim da je prije svega važno da se svi usredsrede na uspjeh dijaloga - naglasio je on.
 
Kada je riječ o odsustvovanju Srbije sa međunarodnih skupova na kojima učestvuju predstavnici prištinskih vlasti, Davenport je kazao da se radi o ličnoj odluci predsjednika Srbije Borisa Tadića da ne učestvuje, na primjer, na prošloj konferenciji u Varšavi.

Moguće je da se propusti neka prilika, a to je njegova odluka - rekao je Devenport.