Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i poslanik stranke Zelenih Austrije Ulrike Lunaček, ipak neće, kao što se ranije predviđalo, biti imenovana za šefa delegacije EU na Kosovu, tvrdi danas bečki dnevnik "Presse".

Lunaček je do skoro važila za favorita za mjesto predstavnika EU na Kosovu, funkciju koja bi objedinila specijalnog izaslanika i ambasadora Unije u Prištini, ali je šefica evropske diplomatije Catherine Ashton sada razbila sve njene nade, jer samo diplomate mogu zauzimati mjesta u spoljnoj diplomatiji EU.
 
"Iz formalnih razloga to nije moguće", priznala je Lunaček da su propali njeni planovi da bude predstavnik EU na Kosovu.
 
Ona je istakla da joj je još prošle nedjelje od strane nadliježnih u spoljnoj službi EU rečeno da je to mjesto predviđeno za diplomate.
 
Karijera prevodioca nije dovoljna preporuka za EU diplomatiju
 
Lunaček, koja je prije političke karijere studirala prevođenje i radila za brojne nevladine organizacije, ne ispunjava uslove.
 
Naime, propisi spoljne službe EU predviđaju da se na mjesta šefova delegacija EU u inostranstvu, mogu imenovati ili pripadnici nacionalnih diplomatskih službi zemalja članice, ili funkcioneri Evropske komisije, odnosno sekretarijata Savjeta EU u Briselu.
 
Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Shpindelleger mogao je kandidaturu Lunaček samo teoretski podržati, time što bi od nje napravio, po brzom postupku, diplomatu. Međutim, zakon Austrije koji se tiče organizacije Ministarstva spoljnih poslova predviđa da budući diplomata mora proći čitav postupak prijema, a on nije nimalo lak.
 
Što se tiče starosne granice od 36 godina za ulazak u austrijsku diplomatiju, što je Lunaček navela kao prepreku, prema izjavama diplomata, ne postoji.
 
Ashtonova lično animirala Lunačekovu, pa odustala
 
Slučaj Lunaček ponovo dovodi u pitanje, često kritikovanu, politiku imenovanja Ashtonove.
 
Naime, šefica evropske diplomatije je lično animirala Lunačekovu da se kandiduje za mjesto u Prištini. Takođe i iz okruženja evropskog komesara za proširenje Stefana Filea ona je dobila pozitivne signale.
 
"Iritirana sam da se sada kriju iza formalnih kriterijuma", rekla je Lunačekova bečkom dnevniku.
 
Diplomate od karijere iz svih država EU odbijaju pokušaje da se "čisti" političari postavljaju na diplomatska mjesta.
 
Do kraja jula italijanski diplomata Fernando Gentillini ostaće specijalni izaslanik EU na Kosovu.