Odluka Međunarodnog monetarnog fonda da prekine stand-by aranžman sa Kosovom koštaće kosovsku stranu oko 160 miliona eura.

Direktor prištinskog Instituta za razvojna istraživanja Riinvest Lumir Abdigjiku rekao je da je zbog prekida aranžmana s MMF-om narušen imidž zemlje kod stranih investitora i da je ugroženo članstvo Kosova u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

On navodi da je "prvi finansijski gubitak u vrijednosti od 156 miliona eura iz budžeta za 2011. godinu, a to je rezultat neispunjavanja kriterijuma iz stand-by aranžmana potpisanog prošle godine“.

„Drugi gubitak je u procesima integracija, posebno članstva Kosova u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, a treći je narušena slika zemlje kod stranih investitora", rekao je Abdigjiku.

Prema njegovoj ocjeni, nepoštovanje sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom znači da će se Kosovo na srednji rok suočiti sa dubokom finansijskom krizom.

"Ulazimo u situaciju gdje će deficit Kosova ostati nepokriven. U pitanju je bankarski bilans koji je 240 miliona eura godišnje sakupljenog novca. Ovaj novac je rješenje za ovu godinu. Sljedeće godine rješenje će možda biti prodaja Pošte i telekomunikacija Kosova. Ali, u dugoročnom periodu, mi ostajemo bez resursa i ovo je šteta koja se nanosi Kosovu", ukazao je on.

I bivši ministar finansija Kosova Haki Shatri smatra da nepoštovanje finansijskog sporazuma s MMF-om dovodi u pitanje budžetsku politiku u zemlji.

"Imajući u vidu da se ne ispunjavaju preporuke, oni su povukli i obećanja za pružanje donacija. Riječ je o MMF-u koji se povukao iz nekoliko programa na Kosovu... Oko 200 miliona eura projektovanih u kosovskom budžetu za ovu godinu mogu biti pod rizikom - znači, neće ih biti u ovogodišnjem budžetu", upozorio je Shatri.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je rekao da je sa MMF-om dogovoreno nadgledanje ekonomske politike i da će to omogućiti nastavak podrške te međunarodne finansijske institucije. On je još jednom ponovio da neće biti smanjenja plata zaposlenima u javnom sektoru, što je bio osnovni razlog za odluku MMF-a.