Za predstavnike kosovskih vlasti, kao i za brojne evropske zvaničnike, podjela Kosova je plan koji je neprihvatljiv.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je juče na otvaranju sjednice Vlade izjavio da ni pod kakvim okolnostima i ni po koju cijenu neće biti podjele Kosova, neće biti razmjene teritorija, neće biti autonomije na sjeveru, već teritorijalne integracije.

Podstaknut izjavama pojedinih lidera iz Srbije o podjeli Kosova, koje su izazvale veliku medijsku pažnju, premijer Thaçi je rekao da u ime Vlade, institucija i naroda ponovo veoma snažno ističe da Priština neće prihvatiti nikakvu ideju koja se u posljednje vrijeme lansira od strane određenih krugova u Beogradu.

Zamjenik premijer Kosova, koji je istovremeno i ministar za lokalnu samoupravu, Slobodan Petrović je izjavio da bi podjela Kosova bila štetna za cio region i da nema podršku ni kosovskih Srba.
 
U intervjuu za Radio Dukagjini, Petrović je rekao da je ideja podjele štetna i dodao da je ubjeđen da do podjele neće doći.

Izvjestilac Evropskog parlamentar za Srbiju Jelko Kacin je ideju o podjeli Kosova ocjenio nerelevantnom inicijativom koja ne bi ugrozila samo jednu državu, već sve zemlje bivše Jugoslavije, ili one koje su proizašle iz te federacije.

U intervjuu za Radio Dukagjini, on je ocjenio da nakon raspada bivše Jugoslavije nije bilo nikakvih promjena unutrašnjih granica država koje su stvarane iz te federacije.
 
“Otvaranje ovih tema, koje se vezuju za Kosovo, mogu biti bumerang za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Da budem iskren, ovu ideju smatram kao nerelevantnu inicijativu”, iznio je Kacin.

S druge strane, odgovarajući na pitanje oko ideja o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije, izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju je rekao da su to “neki prijedlozi i ideje koje bi nazvao reakcijom na pominjanje mogućnosti podjele Kosova”.